Inspiratie: haal meer uit je verse kruiden

Verse kruiden (en hun bloemen) zijn onmisbaar in je keuken, maar je kan je wel blauw betalen aan al dat groen. Hoogtijd dus voor een paar do it yourself tips om goedkoop je eigen rucola, munt, tijm, etc… te kweken op een plaatsbesparende en creatieve manier.
Dinsdag 31 May 2022

We gaan niet uitleggen hoe je kruiden moet kweken of onderhouden (met veel liefde 😉). Wat lees je hier dan wel? Hoe je met jouw groene vingers geld bespaart én de beleving bij je gasten vergroot. Daar heb je helemaal geen (grote) tuin voor nodig.

 • Je kruidenplantjes als eyecatcher

Kruidenplantjes zijn, net als kamerplanten, mooi om te zien in een modern interieur. Geen enkele reden om ze helemaal te verbannen naar de tuin. Door de plantjes strategisch te plaatsen, bouwen ze mee aan het imago van de zaak. Enkele ideeën:

 1. Plaats je groene vrienden in kleurrijke bloembakken en potjes en verspreid die her en der in het interieur. 10/10 voor sfeer en gezelligheid!
 2. Ga voor een weelderige kruidenjungle boven de bar. Dit wordt de eyecatcher van het restaurant.
 3. Weinig plaats? Ga voor een hippe greenwall. Je krijgt een tropische vibe zonder plaats te verliezen.
 4. Had je al eens gehoord van een vertical tower? Met zo'n kweeksysteem plaats je kruiden in de hoogte.
 • Meer beleving

Door bewust en creatief bezig te zijn met verse kruiden, verhoog je de belevingswaarde bij je gasten. Twee leuke manieren:

 1. Staan je kruidenpotjes binnen handbereik? Prima, nu kan je de kruiden aan tafel snoeien en ze ter plaatse, als final touch, over je drankje of gerechtje strooien.
 2. Waarom altijd bloemetjes op tafel? Kies eens voor een boeketje van kruiden. De heerlijke, unieke geur zal eigen zijn aan jouw restaurant. Elk kruid heeft trouwens een eigen betekenis. Ook daar kan je een link zoeken met jouw concept. Vertel er zeker bij dat alles van eigen kweek is. Dubbele punten!
 • Gratis bloemen in je kruidentuin

Salade, bloemen, eetbaar

Momenteel staan heel wat kruiden in bloei. De eetbare bloempjes zijn leuk om door je zomersalades te mengen of om andere koude (of lauwe) gerechtjes mee af te werken. Rucolabloemetjes, korianderbloemetjes of grote paarse bieslookbloemen zijn een pak origineler dan de typische (dure) viooltjes die je in de winkel aankoopt. In onze instagrampost doe je nog wat extra inspiratie op.

 • Welke kruiden eerst?

Begin bijvoorbeeld met snelgroeiende kruiden zoals rucola of munt. Omdat je die (zeker nu) vaak gebruikt, merk je snel het verschil in je portemonnee. Ook tijm, rozemarijn en peterselie zijn makkelijk zelf te onderhouden. Grove bieslook is ook een aanrader. Dat is een prima alternatief voor de lente-ui die je standaard in de winkel aankoopt. Koriander moet ook op je lijstje. In volle grond heeft die meer smaak. Laat koriander opschieten voor gratis bloemen, heel de zomer lang!

En dan nu: koken!

En … jeuken jouw groene vingers al om te beginnen koken? Natuurlijk leer je van de Horeca Forma-chefs heel wat unieke toepassingen en toffe bereidingen met seizoensgebonden kruiden en bloemetjes. Neem dus zeker een kijkje in ons aanbod van foodopleidingen.

Tags:

 • Horecatips en inspiratie