Inclusief ondernemen: Over kansen geven en grijpen

Zorgtraiteur Claessens André won op 22 oktober de Inclusieve Onderneming Award 2024. Maar die heeft André niet nodig om trots te zijn op wat hij samen met zijn gezin realiseert: een gezond bedrijf waarin iedereen kan groeien. Wat hij daarvoor doet? Zijn 60 werknemers veel kansen geven, maar vooral zeer slim ondernemen.
Dinsdag 22 October 2024

Voor heel wat mensen heeft inclusief ondernemen een wollige bijklank. Toch is het voor André de normaalste zaak ter wereld. “Onlangs praatte ik met een bevriende chocolatier. Die vertelde zuchtend dat hij elke dag van begin tot eind meedraait in de productie, terwijl hij zich ondertussen ook focust op enorme projecten. Dat begrijp ik echt niet. Van zo’n werk wordt een chocolatier van wereldklasse toch niet gelukkig? Moest hij iemand met autisme aan die productielijn zetten, maakt hij zichzelf het leven makkelijker én iemand anders heel erg blij. Wat voor de ene een vervelende bijzaak is, is voor de ander een droomjob. En dat korreltje zout zal elke keer perfect in het midden van de praline liggen. Gegarandeerd.” (lacht)

Dus bij inclusief ondernemen geef je werk aan mensen met een arbeidsbeperking?

André: “Het gaat veel breder dan dat. Inclusie draait om kansen geven aan mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het kan dus gaan over mensen met een beperking, maar ook over anderstaligen, nieuwkomers zonder diploma, mensen met een oncologisch verleden, enzovoort. En wat is dat trouwens, een afstand tot de arbeidsmarkt? Die creëren we als maatschappij zelf. Want iedereen kán werken, zolang ze maar de kans krijgen. Misschien niet evenveel uren of taken, maar dat maakt je niet minder waardevol als werkkracht.”

Hoe organiseer je zoiets?

André: “Ik maak zeer duidelijk omschreven takenpakketten en puzzel daarmee. Zo zit er op mijn administratie iemand met zware nek- en rugklachten. Zij mag maar 15 uur per week werken en kan door haar fysieke problemen bijvoorbeeld niet snel even bijspringen voor een levering. Maar het werk dat ze doet is perfect, waardoor ik 15 uur minder administratief werk moet doen. Je moet kijken wat iemand wel en niet kan. Ikzelf ben in heel veel dingen niet goed, dat geldt voor iedereen.”

Inclusie draait om kansen geven aan mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het kan dus gaan over mensen met een beperking, maar het gaat breder. Ik vind trouwens dat we die 'afstand tot de arbeidsmarkt' als maatschappij zelf creëren. Want iedereen kán werken, zolang ze maar de kans krijgen. Misschien niet evenveel uren of taken, maar dat maakt hen niet minder waardevol als werkkracht.”

André Claessens, zaakvoerder zorgtraiteur Claessens André - winnaar Inclusief Ondernemen award 2024

Waarom doe je aan inclusief ondernemen?

André: “Mijn vrouw en ik hebben een verleden in de zorg, dus dat menselijke aspect is voor ons belangrijk. Toch is dat niet alles. Iedereen klaagt tegenwoordig. Er zijn alleen maar problemen, niemand vindt personeel, enzovoort. Ik aanvaard die hedendaagse context en probeer het in mijn voordeel te draaien. Want uiteraard zoeken we allemaal de witte raaf die perfect in ons bedrijf past. Maar die moet je voortdurend paaien en kost je handenvol geld. Wanneer iemand hier begint, heb ik 0 verwachtingen. Door te luisteren en dingen te proberen, bouwen we op. En daar komen soms witte raven uit.”

Dat kost toch ook handenvol geld?

André: “Helemaal niet. Iedereen begint hier met een stage. Als die goed liep, dan krijg je een IBO-contract (individuele beroepsopleiding). Dat is een maatregel van de VDAB waarbij een werkzoekende wordt opgeleid op de werkvloer. Je betaalt als werkgever geen loonkosten, maar wel een vast bedrag per maand aan VDAB. Daarna geef ik een contract. Bij iemand met normale functioneringscapaciteit is dat geen risico, want dankzij het voortraject weet ik perfect welk vlees ik in de kuip heb. De overheid voorziet voor verschillende doelgroepen, waaronder personen met een arbeidshandicap, doelgroep of RSZ-vermindering. Hierdoor kan ik in sommige gevallen rekenen op een tegemoetkoming in het rendementsverlies. Dus zelfs al gaat het werk iets minder snel, dan nog klopt voor mij het financieel plaatje.

Werk je nog met andere profielen?

André: “Absoluut, van gepensioneerde managers over gediplomeerde koks tot universitairen, hier vind je ze allemaal. Ook dat is inclusie. Dankzij die mix krijg je een prachtige kruisbestuiving. Onze mensen helpen elkaar. Bovendien profiteert iedereen van zo’n samenwerking. Mijn chef-kok is blij dat hij geen spullen meer uit de koeling moet halen, de keukenmedewerker is bijzonder fier dat hij mag werken met de chef. Die win-winsituaties, daar draait het om.”

Dus iedereen kan eigenlijk inclusief ondernemen?

André: “Ik geloof van wel, zolang je denkt in kansen in plaats van blokkades, en in wortels in plaats van stokken. Hier vieren we al onze successen samen en motiveren mensen elkaar. In ruil krijg ik zeer loyale en dankbare werknemers terug. Dat wil toch elke ondernemer? Met vzw '1 uit de 1000' probeer ik andere ondernemers te overtuigen om ook de stap te zetten. En het goede is dat ik daar zelf heel veel leer van kleppers zoals Wouter Torfs. Win-win, zie je.” (lacht)

5 tips om je eerste stappen naar inclusief ondernemen te zetten

1. Definieer je nood

Bekijk de dingen anders. Een job bestaat uit veel verschillende deeltaken. Welke lopen goed, bij welke kan je hulp gebruiken?

2. Naar De Werkplekarchitecten!

Aan organisaties zoals Emino, Arktos, Compaan,... geef je je behoeften door. Zij sturen kandidaten.

3. Stap voor stap
Maak niet de fout om meteen alle registers open te trekken. Laat mensen meelopen, geef ze tijd om te groeien en laat hen verschillende dingen proberen.

4. Maak het jezelf niet te moeilijk
Laat iemand rustig beginnen op een moment dat jou goed uitkomt. Neem de tijd om duidelijk de workload en taken af te bakenen.

5. Vertel je verhaal
Geef context aan je klanten en deel een positief verhaal. Zo krijg je een sneeuwbaleffect: je wint klanten omdat je waardevol werk doet, waardoor je meer mensen kunt aanwerven.

Tags:

  • Horecatips en inspiratie