Eikes, hoe doe je het zonder?

Of het nu gaat over binding, smaak of textuur: de veelzijdigheid van eieren is adembenemend. Dat laatste geldt helaas ook voor mensen die er allergisch aan zijn. Maar ook veganisten moeten niets weten van de alleskunner in de keuken. Dus dan dringt de vraag zich op: hoe maak je álle gasten blij zonder koning ei?
Maandag 9 September 2024

Dit artikel staat in ons opleidingsmagazine 2024-2025. Lees verder of bekijk het op blz.9 van het digitaal magazine.

Wie de ingrediëntenlijst van klaargemaakte producten onder de loep neemt, zal in 9 op 10 gevallen eiwit tegenkomen. Dat is logisch. Fabrikanten zijn verknocht aan het product omdat het spotgoedkoop en poepsimpel te verwerken is. Daarnaast ontbreken ze vaak de kennis en ambitie om hun processen te herdenken. En zolang de vraag naar eiervrije producten beperkt blijft, zal dat niet meteen veranderen.  

Vervang ei niet door E

Terwijl je dit artikel leest, zijn er gegarandeerd wetenschappers hun kop aan het breken over diervrije eieren. Het perfecte namaak-ei bestaat namelijk (nog) niet. Er zijn wel alternatieven op de markt, maar die kunnen maar 1 bepaalde taak van een echt ei overnemen. Zo kan je bijvoorbeeld een omelet maken van namaak-ei uit brik, maar dat heeft niet de eigenschappen om een luchtige cake te bakken. Bovendien zitten die producten vol bewaarmiddelen, stabilisatoren en andere E-nummertjes. Onnodig, want zelf ei namaken is helemaal niet zo moeilijk.  

Wat je zelf doet, doe je beter

De grootste uitdaging is zoete bereidingen. Gebak heeft z’n heerlijke textuur immers vaak te danken aan eieren. Toch kan je die rustig in hun hok laten liggen, zolang je begrijpt welke functie het ei vervult in het gerecht. Ben je op zoek naar schuimigheid? Dan kan je aquafaba opkloppen zoals je dat met eiwit zou doen. Of misschien wil je liever een lichte cake maken? Dan voeg je 1 el appelcider met 1,5 tl natriumbicarbonaat toe voor de luchtigheid. Ook met chia- en lijnzaad kan je trouwens prima eiwit namaken. Meng 1 eetlepel zaadjes in 3 eetlepels water en wacht 15 minuten tot de textuur slijmerig wordt. Het lastigste ei om te leggen, is dus het voorafgaande denkwerk. 

Appeltje eitje

Eieren vervangen in hartige gerechten is veel makkelijker. Ze spelen namelijk vaak een minder belangrijke rol en er is een waaier aan alternatieven. Een voorbeeld? In plaats van een liaison gebruik je glutenvrij lupinemeel om je saus te binden, en met tofu krijg je een gelijkaardige textuur als eiwit voor de kiezen. En ook voor de smaak hoef je niet op je honger te blijven zitten. Edelgistvlokken brengen umami aan tafel en kala namak-zout barst van de typische zwavelgeur van eieren. Om maar te zeggen: eieren vervangen is een heerlijke ontdekkingsreis!

Wil je meer leren over plantaardige alternatieven?

Chefkok Annelies Van Mol weet als geen ander hoe je volledig plantaardige gerechten kookt die ook in de smaak vallen bij niet-veganisten.

Ontdek meer over deze opleiding