Een upgrade voor je alcoholvrij aperitief

Een mocktail als aperitief voorstellen is ideaal. Zo genieten gasten nog van een wijntje tijdens het eten. Door de lage beveragekost van de mocktail hou je er ook nog eens een aardige cent aan over.
Maandag 6 December 2021
Recept en tekst: Dave Aertgeerts

Het woordje aperitieven komt van het Italiaanse woord 'aprire' wat 'openen' betekent. Dat is nu juist wat een aperitief moet doen: de maag openen. Dat doe je vooral met bittere en zuurdere smaken. De bitterheid in deze mocktail gaan we contrasteren met een mooie zoetzuur balans. Dit doen we door gelijke delen zoet en zuur toe voegen. En het eiwit zorgt voor een smeuïge mocktail met een mooie schuimkraag.

Belangrijk: Ga absoluut niet té zoet, dit heeft een tegenovergestelde werking en zal de maag sluiten.

Mocktailrecept "What Santa is having"

Ook de kerstman drinkt al eens graag een mocktail ;-). En wel deze:

Benodigdheden "What Santa is having":

  • shaker
  • strainer
  • zesteur
  • champagne coupette

Ingrediënten "What Santa is having":

  • 5CL martini Vibrante bitter (alcoholvrij)
  • 3Cl versgeperst citroensap, liefst gezeeft
  • 3cl suikersiroop
  • 1 eiwit
  • 1 appelsien

Aan de slag:

Stap 1: Neem een champagne coupette en vul deze met crushed ijs.

Doe alle ingrediënten in een shaker, voeg nog geen ijsblokjes toe. Sluit de shaker en schud zeer krachtig gedurende 20 seconden. Op deze manier meng je niet alleen het drankje maar zorg je ervoor dat het eiwit mooi kan binden. Doe de shaker open en check of je een mooie schuimkraag hebt. Krachtig schudden is de boodschap!

Stap 2: Voeg nu 12  grote ijsblokken toe aan je shaker. Schud nogmaals krachtig gedurende 15 seconden.

Stap 3: Verwijder het ijs uit je champagne coupette. Strain de mocktail in het glas en garneer met een zeste van sinaasappel.

Extra tip

Een drukke service voor de boeg? Deze mocktail kan je makkelijk prébatchen (in grote hoeveelheden maken). Zo heb je minder werk wanneer de mensen toekomen. Gebruik zeker gezeefd citroensap en een afsluitbare glazen fles. Dit houdt jouw prébatch langer vers.

Meer inspiratie voor mocktails?

Deze winter organiseert Horeca Forma de professionele eendaagse opleiding 'Winter mocktails', speciaal voor horecamedewerkers. Deelname is gratis. Tot binnenkort?

Tags:

  • Horecatips en inspiratie