5 EHBO-tips waar je deze zomer echt iets aan hebt

Dit jaar hebben wij al 561 horecamedewerkers en -eigenaars opgeleid in eerste hulp. Na zo’n opleiding kunnen de deelnemers ernstige zaken onderscheiden van minder ernstige zaken. Hier delen we alvast enkele EHBO-tips die deze zomer van pas komen in de horeca.
Donderdag 1 June 2023

Wanneer moet een snijwonde gehecht worden? Wat doe je als je een EPI-adrenalinepen in je handen geduwd krijgt? Wat is een veilige houding? Hoe herken je gevaarlijke situaties? Wanneer start je een reanimatie? Hoe werkt dat AED-toestel dat aan de muur hangt? Je kan die vragen onmogelijk beantwoorden zonder zelf een EHBO-cursus te volgen. Maar met de volgende 5 eenvoudige tips neem je een belangrijke voorsprong.

Auteur: Horeca Forma i.s.m. de lesgevers van CNPV

1. De hulpdiensten oproepen via de 112-app

Het telefoonnummer 112 ken je wel, maar wist je dat er een app bestaat waardoor je minstens 30 seconden kostbare tijd wint? In de app ‘112 BE’ duid je eerst het type noodgeval aan (medisch, brand, politie), waardoor de hulpverlener aan de andere kant van de lijn direct gerichte vragen kan stellen. Bovendien wordt de locatie vrij exact bepaald via GPS-signaal. Zo weten de hulpdiensten vanaf de eerste minuut al waar ze moeten zijn.

Dit filmpje toont alle voordelen van de app 112 BE:

2. Een thermometer aanschaffen

In de schroeiende zon worden mensen makkelijker onwel. Meestal is dat onschuldig, maar je wil graag zeker weten dat er niets meer aan de hand is. Dan is koorts een belangrijke indicator. Die kan je nu eenmaal niet meten zonder thermometer. 

3. Mensen niét met hun benen in de lucht leggen

Als iemand flauwvalt is de eerste reactie vaak om de benen omhoog te leggen. Dat is levensgevaarlijk als je niet weet wat er echt aan de hand is omdat je het bloed richting de hersenen duwt. Tenzij je goed weet waar je mee bezig bent, leg je dus nooit iemand met de benen in de lucht.

4. Weten hoe je een EPI-pen (niet) injecteert

Stel je voor: een klant heeft een ernstige allergische reactie en duwt een epi-pen (adrenaline-injectie) in je handen. Wat nu!? Een epi-pen injecteer je in de zijkant van het dijbeen: loodrecht, in één beweging en los door de kleding door. Dat is de enige veilige plaats op het lichaam om de naald te injecteren. Pas na 10 seconden los je de pen. Vergeet niet om de hulpdiensten alsnog te verwittigen.

Voorbeeld van hoe je een EPI-pen injecteert

5. Weten waar de dichtstbijzijnde defibrillator (AED-toestel) hangt

Bij een reanimatie stijgt de overlevingskans met 60% als je bovenop de hartmassage een AED-toestel gebruikt. Je gasten verwachten van jou dat jij weet waar het dichtstbijzijnde toestel hangt. Vaak is dat in de sporthal, het gemeentehuis en andere openbare ruimtes. Maar je vindt ze ook in winkels of in andere horecazaken. Bevraag je bij je gemeente. Of misschien wil je er zelf één aanschaffen? Ook zonder opleiding kan je het toestel gebruiken (het geeft mondelinge instructies). Maar blijf maar eens rustig als je nog nooit zo’n toestel in handen hebt gehad. Opleiding is altijd aanbevolen.

AED-toestel

Gratis opleidingen eerste hulp

Bij levensbedreigende situaties zoals een beroerte, hartinfarct, herseninfarct, verstikking, … zijn de eerste minuten en zelfs seconden allesbepalend. Het moeilijkste? Inschatten wat er aan de hand is. “Ademt het slachtoffer nog?” Bij die ogenschijnlijk simpele vraag loopt het al fout. Je moet leren hoe je dat controleert en wat een normale ademhaling is. Dat en veel meer leer je tijdens een opleiding eerste hulp.

Horeca Forma organiseert van september t.e.m. juni gratis opleidingen EHBO en bedrijfseerstehulpverlener via het open kalenderaanbod. Bovendien kan je deze opleidingen op maat organiseren voor een groep werknemers, ook tijdens de zomermaanden. Deze werknemers hoeven niet in dezelfde zaak te werken.