4 tips voor verrassende desserts op de BBQ
1. Kies de juiste barbecue voor desserts
Elke barbecue biedt mogelijkheden voor desserts, zolang je creatief omgaat met de technieken en smaken. Een barbecue met een deksel, zoals een kamado (Japans voor oven), biedt uitstekende temperatuurcontrole, wat essentieel is voor bakken en roken. Dankzij het gebruik van houtskool voeg je een authentiek rookaroma toe. Dit geeft desserts zoals chocoladetaarten of fruitcobblers een extra unieke smaak. Wil je een subtielere rooksmaak? Dan is een pellet grill een goede keuze. Ook barbecues met directe warmte, zoals een braai of houtplancha, kunnen perfect ingezet worden voor desserts waar je kort maar krachtig te werk wil gaan. Denk aan gekaramelliseerde ananas op het spit met kaneel, kruidnagel en bruine suiker. Gebruik dit soort BBQ’s op het terras in het zicht van de gasten. Het showaspect biedt een extra leuke factor.
Ken je onze basisopleiding BBQ en grillen al?
Alles begint met een stevige basis. De opleiding "BBQ en grillen: een vurige basis" is de beste introductie in de wereld van BBQ. Je leert de mogelijkheden van diverse outdoor-toestellen kennen en krijgt de voornaamste BBQ- en grilltechnieken onder de knie.
2. Experimenteer met rook voor extra smaakbeleving
Rook voegt een compleet nieuwe dimensie toe aan desserts. Gebruik rookhoutsoorten zoals appel, kers of esdoorn om fruit of chocolade een subtiele, rokerige toets te geven. Probeer bijvoorbeeld eens gerookte chocolademousse of gerookte perziken met honing en tijm. Voor restaurants met een open keuken of terras is een BBQ met rooktechnieken bovendien een echte eyecatcher. De geur van houtrook in combinatie met een dessert zorgt voor een unieke gastervaring.
Duurzaamheidstip: Door resthout van andere bereidingen te gebruiken (zoals van gegrild vlees of groenten), kun je rooktechnieken efficiënt inzetten zonder extra hout te verspillen.
3. Karamelliseer seizoenfruit op de grill
Door fruit te grillen, karamelliseren de natuurlijke suikers. Tegelijkertijd treedt het Maillard-effect op: een chemisch proces waarbij suikers en aminozuren reageren op hoge temperaturen, wat zorgt voor diepere smaken en complexere aroma’s. Het gegrild fruit krijgt niet alleen een zoetere smaak maar kan ook tonen van karamel, noten, geroosterd brood of zelfs umami ontwikkelen. Niet alleen perziken, appels en ananas lenen zich hier perfect voor, ook citroenen krijgen op de BBQ een verrassende twist. De hitte maakt hun smaak complexer en zorgt ervoor dat ze meer sap afgeven. Verwerk het sap in een mascarponemousse of bak een citroencake met gegrilde citroenpartjes en een bolletje vanille-ijs. Ideaal om je creatieve koksbrein de volle loop te laten gaan. Let wel op: de zuren van citroenen en een gietijzeren roosters gaan niet hand in hand. De zuren kunnen het rooster aantasten. Een korte grilltijd en goede seasoning (= beschermlaagje van plantaardige olie voor je gietijzer) zijn essentieel. Of kies voor een RVS-rooster.
Duurzaamheidstip: Heb je overrijp fruit? Gooi het niet weg, maar grill het op de BBQ en serveer als dessert. Dit vermindert voedselverspilling én verhoogt de marges.
4. Gebruik gietijzeren pannen voor een oveneffect op de BBQ
Een gietijzeren pan is een must-have voor desserts op de barbecue. Hiermee bereid je gemakkelijk allerlei desserts. Denk aan brownies met gezouten karamel en pecan, tarte tatin, kersenclafoutis, fruitcrubmles, moelleuxs... Door de gelijkmatige warmteverdeling van gietijzer wordt je dessert perfect gaar, zonder dat de onderkant verbrandt. Door een barbecue met indirecte hitte en deksel te gebruiken, creëer je een oveneffect. Dit is een slimme manier om extra capaciteit te creëren in een drukke keuken, vooral als de reguliere ovens al in gebruik zijn.
Dus, waarom zou de BBQ moeten stoppen bij vis, vlees en groenten? Verras je gasten met desserts die een tikkeltje specialer zijn en waarvoor ze met veel plezier terugkeren naar je zaak. Maar of het nu gaat om voor-, hoofd- of nagerechten. Het begint allemaal bij het kennen van je toestel en het beheersen van de juiste (basis)technieken.