Info in't kort...

 • Wat? Praktijkgerichte opleiding tot bartender. Stap voor stap leer je de (basis)technieken van koude en warme dranken: alcoholvrije drankjes, wijn, cocktails, cappuccino's & latte macchiato's, enz. Je leert al doende en op het einde draai je 3 weken mee in een echte bar.

 • Waar & wanneer? De workshops en lessen vinden plaats in centrum Hasselt van 15 april tot 31 mei 2024. Nadien, van 3 juni tot 23 juni, volg je een stage van 3 weken in de buurt van je woonplaats.

 • Prijs?  Gratis aangeboden door Diageo, Horeca Forma, VDAB en Stad Hasselt, Gemeente Diepenbeek & Zonhoven.

 • Voor wie? Voor (werkzoekende) volwassenen die aan de slag willen als bartender en vanaf 15 april 2024 beschikbaar zijn om overdag de opleiding te volgen.

 • Wat levert het op? Een diploma van bartender (VDAB-erkend) en een job, natuurlijk!

Ben je al overtuigd?

Laat je gegevens achter in ons inschrijvingsformulier en je ontvangt een uitnodiging voor onze infodrink waar je alles ontdekt over de opleiding!

Ik wil meer informatie en schrijf me in voor een infodrink!

In 't lang ...

Past het in mijn agenda?

Ja, als je beschikbaar bent vanaf 15 april 2024:

 • De eerste 7 weken (15 april - 31 mei 2024) volg je opleiding van maandag tot vrijdag, van 9u tot 16u30. Je kan de opleiding dus niet combineren met een vaste job.
 • Nadien volg je 3 weken een stage in een horecazaak bij jou in de buurt (3 juni tot 23 juni 2024). Tijdens die periode volg je het uurrooster van de horecazaak waar je stage zal lopen.

Waar moet ik zijn?

 • De opleiding vindt plaats in de Xior PXL studententoren in Hasselt (Gouverneur Verwilghensingel 3b)
 • Je zal ook een stage volgen in een horecazaak. We zoeken samen een stageplek bij jou in de buurt!

Is het iets voor mij?

Ja! Als...:

 • Je 18+ bent
 • Je in de regio Hasselt-Diepenbeek-Zonhoven woont
 • Beschikbaar bent tijdens de opleidingsperiode (omdat je werkzoekend bent, schoolverlater bent, ...)
 • Eerdere horeca-ervaring is niet nodig, deze opleiding is geschikt voor beginners.

Kan ik dat betalen?

 • Ja, want deelname is gratis. Deze opleiding wordt 100% gefinancierd door Diageo, Horeca Forma, VDAB en Stad Hasselt en Gemeente Diepenbeek & Zonhoven.
 • Als je bent ingeschreven als werkzoekende bij VDAB, dan behoud je het recht op je werkloosheidsuitkering.
 • Het vervoer wordt vergoed (bv. trein/busabonnement of kilometervergoeding)
 • Eventuele kinderopvang wordt ook terugbetaald.

Wat ga ik allemaal leren?

Waar zullen we beginnen?

... Tientallen cocktailrecepten, wijnen degusteren, latté's maken, een tapcursus, schenk- en serveertechnieken,... Deze bartenderopleiding is echt 'all-in'! En dat voor de prijs van nul (!) euro, in amper 2 maanden, met toptrainers én individuele hulp bij je zoektocht naar werk. Dat vind je nergens anders. Benieuwd wat het beroep van bartender inhoudt?

Wat betekent dit voor mijn CV?

Na deze opleiding mag je jezelf een professionele bartender noemen, want je ontvangt het VDAB-erkend certificaat van bartender. Je krijgt trouwens persoonlijke begeleiding bij je zoektocht naar een job als bartender. Da's mooi meegenomen, toch?

Zij gingen jou voor ...

De opleiding is supergoed in elkaar gestoken. 't Is een korte maar intense opleiding. Maar het wordt op een niet-schoolse manier gebracht, het is op een leuke manier. Zeker met de begeleiders en de groep van zeer gemotiveerde mensen met dezelfde interesses. Dat schept meteen een band.

Yaël (19), volgde de bartenderopleiding in 2021 en werkt nu bij restaurant Baracca in Leuven

Vragen of inschrijven?

Maak van je passie voor bartending je beroep door je in te schrijven voor deze bartenderopleiding! Inschrijven doe je door je contactgegevens achter te laten via onderstaand formulier. Onze trajectbegeleidster, Sofie, neemt nadien met jou contact op om je uit te nodigen voor één van onze infodrinks op 11 maart of 25 maart 2024. Daar ontvang je alle informatie over de opleiding en maken we verder kennis met elkaar!

Info voor bedrijven

Baat je een horecazaak uit in regio Hasselt - Diepenbeek - Zonhoven én heb je een openstaande vacature bar/zaal? Dan kan je je nu al aanmelden als kandidaat-stagebedrijf. Belangrijk is dat je onze stagiair-bartender 3 weken wil begeleiden en coachen in juni 2024. 

Heb je interesse? Stuur dan een mail naar Sofie: s.luyckx@horecaformavlaanderen.be of neem met haar contact op via 0496 94 57 21.

Learning for life, een initiatief van Diageo

De bartenderopleiding is een "Learning for Life" opleidingstraject en is een initiatief van Diageo, wereldleider in sterke dranken. Het project bereidt jongvolwassenen voor op een carrière in bartending en hospitality. Het project werd al in 40 landen wereldwijd succesvol gelanceerd en heeft een impact op meer dan 120.000 mensen. In ons land is er een samenwerking met Horeca Forma, VDAB en verschillende Vlaamse steden. 

Vragen of meer info?

Vragen over de bartenderopleiding of gewoon nieuwsgierig naar meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met onze trajectbegeleider, Sofie.

Sofie Luyckx

Trajectbegeleider Limburg