Food

Fermentatietechnieken aanleren en perfectioneren

Fermentatie is hot and happening, maar hoe doe je dit in een professionele context? Deze praktijkgerichte opleiding start met een theoretische basis om het procedé volledig te begrijpen. Dan is het tijd voor actie: je zet vijf fermentaties op om mee te nemen. Je gaat ook koken voor meer diepgang in je gerechten. 

één dag Voor alle niveaus

Horeca Forma biedt gratis opleidingen van onschatbare waarde. Maar voor wie

  • In de eerste plaats voor werknemers in loondienst: horecasector PC 302. Tot één jaar na hun laatste contract.
  • Je bent horecawerkgever (PC 302)?
    • Dan krijg je sowieso één opleiding naar keuze.
    • + toegang tot heel het aanbod als minstens één van je werknemers minstens één opleiding volgt.

Over deze opleiding

Je hebt gezocht en gevonden! Dit is een professionele, praktische fermentatiecursus toegepast op de horeca. Expert Natalie Schrauwen van Elder-Lab maakt fermenteren haalbaar en begrijpbaar. Dankzij haar inzichten en checklist word je meester van het fermentatieproces. Je leert fermenten starten, de veiligheid controleren via enkele essentiële parameters, de fermenten bijsturen én verwerken voor meer diepgang in je gerechten. Laat het bruisen en pruttelen! 

Wat ga je leren? 

  • Dit wordt de start of de reset van jouw fermentatiekunsten dankzij de stevige maar vooral duidelijke theoretische basis: wat zijn de smaakreferenties waarop je je moet richten? Welke technieken en parameters kan je testen? 

  • Een checklist voor de monitoring van fermenten 

  • Zelf 5 simpele maar originele fermentatietypes maken om mee te nemen 

  • Koken met fermenten voor meer diepgang en complexiteit in je recepturen en voor minder foodwaste in de keuken. 

Tip: heb je fermenten waarover je onzeker bent? Neem ze mee en vraag ter plekke advies. 

Voor wie?

  • Deze professionele kookworkshop is toegankelijk voor beginners, omdat je start vanaf nul. 
  • Tegelijk vernieuwend voor degenen met ervaring in fermentatie om technieken te perfectioneren: hierna ga je efficiënter, professioneler en creatiever aan de slag. 

Trainer

Expert fermentatie Natalie Schrauwen (Elder-Lab).

Agenda

Fermentatietechnieken aanleren en perfectioneren

  • dinsdag 4 november 2025 - 10:00 - 16:00
Antwerpen

Chef Academy, Houtdok Noordkaai 10, 2030, Antwerpen

(Google Maps)

Mexicobrug tijdelijk onbereikbaar. Gratis parking. Bereikbaar met het openbaar vervoer (tram).

Fermentatietechnieken aanleren en perfectioneren

  • maandag 24 november 2025 - 10:00 - 16:00
Zuienkerke

Domein Polderwind, Polderwind 4, 8377, Zuienkerke

(Google Maps)

Gratis parking. Met bus 40 vanuit Brugge of Blankenberge station.

Inschrijven bijna volzet

Fermentatietechnieken aanleren en perfectioneren

  • donderdag 11 december 2025 - 10:00 - 16:00
Merelbeke

Atelier 833, Hundelgemsesteenweg 833 A, 9820, Merelbeke

(Google Maps)

Gratis parking voor de deur

Inschrijven bijna volzet

Fermentatietechnieken aanleren en perfectioneren

  • dinsdag 10 februari 2026 - 10:00 - 16:00
Diepenbeek (bij Hasselt)

Hoenger, Groeningenweg 23, 3590, Diepenbeek (bij Hasselt)

(Google Maps)

Gratis parking voor de deur. Bus 20a of 20b van Hasselt station of 1.1km van Diepenbeek station.

Fermentatietechnieken aanleren en perfectioneren

  • maandag 23 februari 2026 - 10:00 - 16:00
Merelbeke

Atelier 833, Hundelgemsesteenweg 833 A, 9820, Merelbeke

(Google Maps)

Gratis parking voor de deur

Prijs
Gratis deelname
Goed om weten

Inschrijven verplicht.

Je krijgt een getuigschrift van Horeca Forma.