Info in't kort ...

 • Wat? Praktijkgerichte opleiding tot bartender. Stap voor stap leer je de (basis)technieken van koude en warme dranken: alcoholvrije sapjes, wijn, cocktails, cappuccino's & latte macchiato's, enz. Je leert al doende en op het einde draai je 3 weken mee in een echte bar.

 • Waar & wanneer? De workshops en lessen vinden plaats in centrum Antwerpen van 03/10/2022 tot 04/12/2022.

 • Prijs?  Gratis aangeboden door de organisatoren: Diageo, Horeca Forma, VDAB en Stad Antwerpen.

 • Voor wie? Voor (werkzoekende) volwassenen die aan de slag willen als bartender, en van 03/10/2022 tot 04/12/2022 beschikbaar zijn. 

 • Wat levert het op? Een diploma van bartender (VDAB-erkend) en een job, natuurlijk!

Heb je interesse in deze opleiding? Stel je dan nu kandidaat voor de opleiding en laat je gegevens achter via het formulier. Kort nadien neemt onze collega, Mayan Praats, contact met je op. Ze zal je uitnodigen voor één van de infodrinks waarbij je meer uitleg krijgt over de opleiding.

Ik heb interesse en/of wil meer informatie

In 't lang ...

Past het in mijn agenda?

Ja, als je beschikbaar bent vanaf 3 oktober:

 • Van 3 oktober t.e.m. 14 november volg je opleiding van maandag tot vrijdag van 9u tot 16u30. Deze opleiding is dus niet combineerbaar met een vaste job.
 • Nadien, van 15 november tot 5 december volg je een stage in een horecazaak. Tijdens die periode volg je het uurrooster van de horecazaak waar je stage zal lopen.

Waar moet ik zijn?

 • De opleiding vindt plaats bij VDAB in Antwerpen centrum (Somersstraat 22, 2018 Antwerpen).
 • Je zal ook een stage volgen in een horecazaak. We zoeken samen een stageplek bij jou in de buurt!

Is het iets voor mij?

 • Ja, als je 18+ bent, beschikbaar bent tijdens de opleidingsperiode en vooral veel zin hebt om in de horeca te werken.
 • Eerdere horeca-ervaring is niet nodig, deze opleiding is geschikt voor beginners.

Kan ik dat betalen?

 • Ja, want deelname is gratis. Deze opleiding wordt 100% gefinancierd door Diageo, Horeca Forma, VDAB en Stad Antwerpen.
 • Als je bent ingeschreven als werkzoekende bij VDAB, dan behoud je het recht op je werkloosheidsuitkering.
 • Het vervoer wordt vergoed (bv. trein/busabonnement of kilometervergoeding)
 • Eventuele kinderopvang wordt ook terugbetaald.

Wat ga ik allemaal leren?

Waar zullen we beginnen? ... Tientallen cocktailrecepten, wijnen degusteren, latté's maken, een tapcursus, verkooptechnieken, ... Deze bartenderopleiding is 'all-in'! En dat voor de prijs van nul (!) euro, in amper 2 maanden, met toptrainers én individuele hulp bij je zoektocht naar werk. Dat vind je nergens anders.

Wat betekent dit voor mijn cv?

Na deze opleiding mag je jezelf een professionele bartender noemen, want je ontvangt het VDAB-erkend certificaat van bartender. Je krijgt trouwens persoonlijke begeleiding bij je zoektocht naar een job als bartender. Da's mooi meegenomen, toch?

Zij gingen jou voor ...

De opleiding is supergoed in elkaar gestoken. 't Is een korte maar intense opleiding. Maar het wordt op een niet-schoolse manier gebracht, het is op een leuke manier. Zeker met de begeleiders en de groep van zeer gemotiveerde mensen met dezelfde interesses. Dat schept meteen een band.

Yaël (19), volgde de bartenderopleiding in 2021 en werkt nu bij restaurant Baracca

Vragen of inschrijven?

Er zijn maar 12 plaatsen voor deze opleiding, dus wacht niet te lang! Stel je dus snel kandidaat voor deze bartenderopleiding via onderstaand formulier. Nadien zal onze collega, Mayan Praats, je contacteren.

Heb je nog vragen of lukt het inschrijven niet? Onze collega Mayan helpt je graag verder (scroll naar beneden voor haar contactgegevens).

Mayan Praats

Trajectbegeleider Antwerpen

Info voor bedrijven

Baat je een horecazaak uit in Antwerpen én heb je een openstaande vacature bar/zaal? Dan kan je je nu al aanmelden als kandidaat-stagebedrijf. Belangrijk is dat je onze stagiair-bartender wil begeleiden en coachen van 15 nov tot 4 dec.

Je kan ook helpen om de komende weken de bartenderopleiding mee bekend te maken. Bv. door een poster uit te hangen, een berichtje te delen op je sociale media (download hier een leuk promoclipje), ... De zoektocht naar cursisten is namelijk pas gestart en jouw hulp is meer dan welkom.

Heb je interesse? Stuur dan een mail naar Mayan Praats: m.praats@horecaformavlaanderen.be.

Ook in Gent ...

Wist je dat de bartenderopleiding in oktober 2022 ook naar Gent komt? Meer info over de bartenderopleiding in Gent.

Learning for Life, een initiatief van Diageo

De bartenderopleiding is een "Learning for Life" opleidingstraject en is een initiatief van Diageo, wereldleider in sterke dranken. Het project bereidt jongvolwassenen voor op een carrière in bartending en hospitality. Het project werd al in 40 landen wereldwijd succesvol gelanceerd en heeft een impact op meer dan 120.000 mensen. In ons land is er een samenwerking met Horeca Forma, VDAB en verschillende Vlaamse steden.