Verbondenheid tijdens social distance

Van intens samenwerken naar social distancing, het zijn vreemde en ongeziene tijden. Ook voor ons is het wennen, iedereen werkt nu van thuis uit. In onze WhatsApp groep delen we vaak grappige video’s of foto’s om het toch luchtig te houden. En hoe doe jij dat? Hoor jij je collega’s nog nu je de hele dag in je kot zit?
1585905940

Een welgemeende “Hoe is het met u?” 

De impact die deze periode op mensen heeft, heeft ook gevolgen voor de gemoedstoestand waarmee mensen terug van start gaan. Daarom is het belangrijk om met je collega’s in contact te blijven en te weten wat er leeft.

Iedereen gaat anders om met het thuiszitten: voor de ene verandert er weinig, de andere voelt zich neerslachtig en helaas zullen sommigen het virus van dichtbij meemaken.  En dan kan een welgemeende “hoe is het met u?” van een collega deugd doen.

Zo’n oprechte vraag vergroot de onderlinge verbondenheid. Misschien ben jij wel de persoon die het verschil maakt voor een collega die er wat door zit. Informeer regelmatig op een gewone of originele manier, vraag eens hoe ze met de situatie omgaan, of ze interessante tips voor elkaar hebben, … Is er een collega die niets van zich laat horen? Dan moet je daar net extra aandacht aan besteden.

Tip: Waarom niet eens een postkaartje sturen? Om te zeggen dat je je collega mist? Instant happiness verzekerd.

Houd tradities in ere, ook in deze tijd

Het moet niet altijd even serieus zijn. Lachen doet deugd in deze tijden. Hou bijvoorbeeld jullie WhatApp groep levendig met grappige filmpjes of een leuke foto. Zijn jullie het gewoon om een pint te drinken na een drukke werkdag?  Maak die essentiële verplaatsing naar de koelkast, schenk jezelf een goeie pint in, en hang samen aan de virtuele toog via bv. FaceTime. Praat samen na over jullie dag of week.

Verbondenheid via humor

Tips bij een videogesprek met je collega’s

  • Zorg ervoor dat alle collega’s welkom zijn en vraag wie er graag wil deelnemen aan het videogesprek, niemand is verplicht.
  • Geef op voorhand datum en tijdstip mee zodat ze er rekening mee kunnen houden in de planning van de dag.
  • Maak de gesprekken niet te lang zo blijft het spontaan.
  • Er zijn verschillende tools: Facetime, Whatsapp, Zoom, Teams, Skype,.. Kijk welke tool het makkelijkste is voor je team.
  • Zijn er collega’s die liever niet deelnemen aan het videogesprek? Probeer dan toch individueel contact te houden op een andere manier.

Heropstart

Nu staat de wereld op z’n kop, maar de horeca moet en zal weer opengaan! Dan kan iedereen maar beter fris in de startblokken staan.

Tip: Denk alvast na over goede nieuwe initiatieven: Kunnen er nieuwe menu’s samengesteld worden? Of is het tijd om enkele nieuwe health drinks op de kaart te zetten? Wie kan wat doen om zijn of haar steentje bij te dragen aan een succesvolle heropstart? Laat je creatieve brein op volle toeren draaien. 

Leerjongeren

Heb jij een leerjongere bij jou in de zaak? Laat dan in deze tijd zien dat je een goede mentor bent en houdt contact. Geef de jongere enkele leuke opdrachten mee om thuis aan de slag te gaan. Zorg voor feedbackmomentjes en blijf ze aanmoedigen om thuis te experimenteren. Zo zal hun competentie blijven groeien en maak je een warme en toffe indruk.

Gratis webinar: je medewerkers (tevreden) houden in coronatijden en erna

21 april organiseren we een webinar, volg je mee?

Meld je aan

En wat met je gasten?

Je mist ongetwijfeld niet enkel je collega’s, maar ook je gasten. 3 haalbare tips om het contact warm te houden:

  • Leer je Instagram- en Facebookvolgers beter kennen door vragen te stellen over wat ze vinden van je zaak of laat ze een vraag aan je stellen.
  • Doe je nog takeaway of steek je de handen uit de mouwen voor een goed doel? Film eens je voorbereidingen of de maatregelen die je neemt en deel dit met de volgers. Neem dit voorbeeld van chefs Pieter en Jolien van De Wingerd.
  • Wat doe je als je niet aan het werk bent? Laat je volgers weten waarmee je bezig bent. Haak bv. in op actuele hashtags zoals #coronachallenge: welke uitdaging ga jij aan nu je noodgedwongen meer tijd hebt?

Wil je blijven bijleren? Over deze en andere thema's? Volg dan onze 'Virtual Chefs': elke week plannen we 3 online minitrainingen, via Facebook Livestream of via een gratis webinar.  Deze sessies sluiten aan bij het thema van dit artikel:

  • Facebook LIVE, do 9 april om 14u: "Zo behoud je het gastencontact via sociale media". Te volgen via de Facebookpagina van Horeca Forma.
  • Gratis webinar, di 21 april om 14u: "Je medewerkers (tevreden) houden in coronatijden en erna". Vooraf registreren.