#Feedthenurses: horecahelden die koken voor zorghelden

#Feedthenurses, je ziet het tegenwoordig veel verschijnen op sociale media. Het zijn voornamelijk horecamensen die vrijwillig koken voor dokters en verpleegkundigen zodat ze gezond en monter blijven in deze heftige periode.
1585747370

Het ondernemend koppel dat mee aan de wieg stond van dit initiatief, kennen we goed want ze volgen regelmatig Horeca Forma-opleidingen. We spraken (jawel: telefonisch!) met Jolien Laenen en Pieter Coomans van restaurant De Wingerd. Het is met veel enthousiasme en emotie dat ze ons te woord stonden.

Was het makkelijk om #Feedthenurses op poten te zetten?

Pieter: “De eerste dagen van de maatregel waren we zelf in paniek omdat we de deuren moesten sluiten.”

Jolien: “Maar we hoorden van dit initiatief en sprongen mee op de kar. We verschoten er zelf van, wat je op zo’n korte tijd kan verwezenlijken. We begonnen met 4 en nu zijn we met een heel netwerk: chefs, leveranciers,  …  en zelfs een communicatiebureau en een juriste zijn ons komen versterken.”

“Eerst waren we zelf in paniek omdat we de deuren moesten sluiten. Maar we hoorden van dit initiatief en sprongen direct mee op de kar. We verschoten er zelf van, wat je allemaal kan op zo’n korte tijd.”

Hoe gaan jullie tewerk?

Jolien: “We werken met producten die we krijgen van leveranciers. Dan bekijken we welke lekkere maaltijd we kunnen maken met deze producten. Het is een extra maaltijd die we leveren aan verpleegkundigen in zowel ziekenhuizen als woonzorgcentra.  Zo maakten we champignonsoep, quinoasalade met feta, pasta met asperges, rabarber-appeltaartje en morgen krijgen ze stoofvlees.”

Pieter: “De verpleegkundigen weten niet wat we hen de volgende dag voorschotelen, zo blijft het altijd een verrassing. We zetten ook altijd een leuke quote zoals “jullie zijn top, goed bezig!” op de verpakking. Hiermee willen we verpleegkundigen een extra hart onder de riem steken.”

Feedthenurses2

Welke reacties krijgen jullie van de verpleegkundigen?

Pieter:  “Het mooiste voorbeeld is de telefoon die we kregen van de afdelingsverantwoordelijke van het ziekenhuis die ons met een krop in zijn keel belt om te zeggen dat ze het zo zwaar hebben, maar dat wat we doen zo mooi is.”

Jolien: “Of de spandoek die in Brugge op hing “Bedankt voor de heerlijke maaltijden” was heel mooi om te zien. De extra maaltijden die we verpleegkundigen en dokters geven zijn voor hun even een momentje van ontspanning, zodat ze even hun gedachten kunnen verzetten.”

“De maaltijden die we maken dienen als krachtvoer voor de verpleegkundigen. De feedback die we krijgen geeft ons echt een enorm goed gevoel”.

Jolien Laenen
Feedthenurses6

Welk gevoel krijgen jullie van dit project?

Pieter: “Het geeft ons gemoedsrust, we steunen door onze tijd er in te steken en dat is ons veel meer waard dan €2000 aan een goed doel te geven. Normaal gezien doen wij in onze service 40 couverts, nu doen we 600 couverts per dag. Het is vermoeiend, maar we krijgen zoveel mooie feedback en dat motiveert ons.”

Jolien: “De maaltijden die we maken dienen als krachtvoer voor onze verpleegkundigen. Zij staan heel dicht bij de besmettingen. Wij hopen dat ze door onze maaltijden sterk, monter en krachtig blijven. De feedback die we krijgen geeft ons echt een enorm goed gevoel”.

Pieter: “Het is mooi om te zien dat ondanks de social distancing mensen socialer worden. Ze zitten niet de hele tijd op hun gsm, maar komen buiten: gaan wandelen en fietsen. Ze beseffen terug welke waarde sociaal contact heeft.”

Wat wensen jullie de horecazaken toe?

Pieter: “Dat we over een jaar terug de service draaien die we in 2019 draaiden.”

Kunnen jullie nog hulp gebruiken?

Jolien: “Ja! we zijn zeker op zoek naar leveranciers en naar chefs die zelf hun keuken willen gebruiken of willen meedraaien in een andere keuken waarbij de maximale capaciteit nog niet wordt gehaald, natuurlijk houden wij ons aan de voorgeschreven maatregels. Alle info kan je vinden op www.feedthenurses.net

Bedankt Jolien en Pieter, we zijn trots op jullie!

Het is mooi om te zien hoeveel horecazaken hun handen uit de mouwen steken. Hier nog enkele van de vele bewonderenswaardige initiatieven:

Hotel 3 Paardekens in Mechelen biedt gratis kamers aan voor dokters of verpleegkundigen die geen fut meer hebben om naar huis te rijden na een zware shift.

- Café Gomez zet elke dag een horecazaak in en rond Gent in de kijker met de oproep om zo lokale horeca te steunen.

- Brasserie Keizerhof in Gent doneert 1 euro per afhaalbestelling aan “ Een hart voor vluchtelingen”.

- L’Hostellerie Saint Nicolas in Ieper, het tweesterrenrestaurant van onze nieuwe chef-trainer Michael Vanderhaeghe, kookt voor de verzorgers en de bewoners van Woonzorgcentrum Vrijzicht.

Heb je zelf ook een hartverwarmende actie op poten gezet? Laat het ons weten en we voegen je zaak toe aan dit lijstje: forma@horeca.be