In coronatijden heeft machinaal afwassen de voorkeur op manueel afwassen. Vooral bij cafés en bars die niet over een professionele vaatwas beschikken, roept dit veel vragen op. Het is belangrijk dat je beseft dat machinaal afwassen een aanbeveling is, geen verplichting. Het heeft de voorkeur boven met de hand afwassen omdat het risico op besmetting veel kleiner is. 

Voor wie deze mogelijkheid niet heeft, geven we hier enkele zinvolle tips om met deze richtlijn om te gaan.

Think first, then act

Ai ... geen afwasmachine. Wat nu? Paniek is altijd een slechte raadgever. We raden je aan om na te denken over

In dit artikel lees je ons advies over bovenstaande puntjes.

Waarom afwassen met warm water (60° C als norm)?

Spoelen in koud of lauw water is uit den boze. Maar waarom? COVID-19 verspreidt zich via speekseldruppels. Dan moeten we je niet uitleggen dat gebruikte glazen, bestek, … potentieel erg besmettelijk zijn. Daarom is het van belang deze te desinfecteren en af te wassen op hoge temperatuur.

1) Welke dranken bied je nog aan?

Bepaal vooraf welke dranken je in deze coronatijden aanbiedt. Het is raadzaam om te starten met een beperkte, haalbare drankenkaart. Je kan je kaart later uitbreiden wanneer je er klaar voor bent of wanneer de regels versoepelen. De belangrijkste criteria:

  • Naar welke dranken vragen mijn gasten het meest?
  • Welke dranken renderen het meest?

Durf te rekenen op het begrip van je gasten. Zij zullen al blij zijn dat ze weer in jouw zaak terecht kunnen en zullen bereid zijn om het -voorlopig- met een beperkter aanbod te stellen.

2) Waarin ga je de dranken schenken?

Eigenlijk zijn er 3 opties:

  • in het flesje
  • in een wegwerpbeker
  • in een glas

Onze tip: bepaal op voorhand per drank de schenknorm, dat is de standaardmanier om deze drank te serveren. Zorg ervoor dat elk personeelslid op de hoogte is (ook flexi’s bv.). Bijvoorbeeld: Je spreekt af dat je de icetea zal serveren in het flesje met rietje. 'On the rocks' haal je van je kaart. Op expliciete vraag van de klant, kan je eventueel van de norm afwijken. Dat beslis je zelf.

Flesjes

  • Je zal rietjes moeten voorzien
  • Tip: neem de flesjes aan de onderzijde vast, zodat de gast de bovenzijde kan gebruiken. Neem je flesje niét vast aan de hals. 
  • Moet je de flesjes uit de bak halen om de frigo's bij te vullen? Dan moet je ze aan de hals vasthouden. Was dan eerst jouw handen en desinfecteer ze. Zo voorkom je dat je zelf de flesjes besmet. Zéker wanneer je dit werk in het zicht van de gasten doet, geeft dit een professionele indruk.

Wegwerpbekers

  • Neem ook bekers onderaan vast, zodat de gast de propere bovenzijde kan gebruiken. 
  • Ontsmet je handen voordat je een nieuw pak bekers uithaalt.
  • Tip: zet je bekers omgekeerd neer, zodat je niet met je vingers in de beker grijpt. Dit is onhygiënisch. 

Glazen

  • Vergroot je glazenstock indien mogelijk. Bereken hoeveel glazen je ongeveer nodig hebt en vraag extra materiaal aan je brouwer.
  • Vermijd dat je voortdurend, tussen je 'propere' taken door, moet gaan afwassen. Dit is absoluut af te raden omdat het de kans op besmetting verhoogt.
  • Reorganiseren is de boodschap:
    • Verzamel vuile glazen op één afgebakende plek
    • Beperk het aantal keren dat je afwast. Dit is een grote aanpassing, want je bent het gewend om voortdurend door te werken: opdienen, bestelling opnemen, afwassen, uitschenken, afruimen, afrekenen, afwassen, opdienen ... Maar afwassen is een 'vuile taak' die je moet afzonderen van je 'propere taken'.
    • Indien mogelijk: wijs de afruim en afwas toe aan één persoon. Indien dat niet kan, baken je afwas/afruim-momenten af.
    • Het is in deze omstandigheden oké om je klanten wat langer te laten wachten, zolang je dit vriendelijk en duidelijk uitlegt.
  • Zorgen voor heet water, minimum 60° C.
    • Mogelijkheid 1: verhoog de temperatuur van je boiler zodat het water dat uit de kraan komt, warmer is dan gewoonlijk.
    • Mogelijkheid 2: maak gebruik van je waterkoker of percolator

Goed om weten: de blote hand verdraagt een temperatuur tot 70° C. Is het toch te warm voor jou, dan kan je handschoenen gebruiken. Je hoeft ook niet actief af te wassen in het hete water, je kan de glazen er een paar minuten (minstens 2 min) in laten liggen. 

afwas maatregel horeca corona

Glazen afwassen op minimum 60° C: deze veilige methode vergt een aanpassing, maar kan een oplossing bieden voor vele cafés. 

Stappenplan manuele afwas met heet water

  1. Vul een eerste spoelbak met warm water
  2. Reinig de glazen in die spoelbak, met detergent (!) en een doekje
  3. Vul een tweede spoelbak met warm tot heet water (60° als minimum). Dit komt bv.  rechtstreeks van de boiler of van de waterkoker of percolator. (we moeten je vast niet zeggen dat je moet opletten met kokend water, hiervan kan het glas kapotspringen)
  4. Leg de gereinigde glazen in deze tweede spoelbak en laat ze daar minstens 2 minuten liggen.
  5. Laat de glazen afkoelen op een propere ondergrond.
  6. Eventueel kan je ze nog onderdompelen in koud water zodat ze fris zijn voor het volgende biertje.

Vermijd liefst het gebruik van de borstels. Ook al doe je het op de juiste manier, dit kan onhygiënisch overkomen bij je gasten. Perceptie is alles ;). Als je je goed organiseert, kan je op die manier meerdere glazen tegelijkertijd afwassen.

3) Communiceer met je gasten

'Durf te vragen', daar gaat het om. Dit zal nodig zijn als je creatief en rendabel wil zijn. Twee voorbeelden:

  • Stel: iemand bestelt een 2e glas witte wijn. Vraag of het oké is om bij te schenken in hetzelfde glas. De gast kan dan zijn glas aanreiken en jij kan bijschenken aan tafel. Nogmaals: durf op hun begrip te rekenen. Voor bier is dit uiteraard veel moeilijker, maar voor wijn of cava is het de moeite waard om uit te testen.
  • Vraag aan de mensen of ze een fles of een glas wensen. 3 dames komen iets drinken en bestellen elk een glas cava? Dan kan je meteen vragen of ze een fles wensen.

Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden, volg dan onze webinars voor de Horeca. Daarin bespreken we maatregelen en geven we je tips om ermee om te gaan. Op een gastvrije en veilige manier.