Tips voor een vlotte koffieshift

Een bakje troost of een pak ellende? Op het einde van de werkdag is de koffieshift – zacht uitgedrukt – niet populair bij heel wat horecamedewerkers. Met deze tips van onze koffiespecialist Peter Hernou komt de stoom niet meer uit je oren maar uit de koffiemachine.
Maandag 18 September 2023

Dit artikel verscheen in ons opleidingsmagazine 2023-2024. Lees verder of bekijk het op blz.19 van het digitaal magazine.

Beste van de klas door mise-en-place

Peter Hernou: “Mise en place en routine zijn heel belangrijk. Zeker tijdens drukke momenten voorkom je zo ergernissen. Vul dus op voorhand de koffiebonen en suikerpotjes aan, zorg dat er melk en een alternatief in de frigo staat en sorteer de tassen. Spreek af wie opneemt en wie koffie maakt. Zorg tot slot voor structuur met een checklist. Zo kan je de klant het beste van de boon bieden. Oh ja, vergeet ook niet om gember en munt voor te bereiden voor de thee.”

Koffieklets

Peter: “Menu’s worden toegelicht, suggesties opgehemeld, maar de koffie moet het doen met een simpel “koffietje?”. Dat is te beperkt. Vertel over het assortiment en toon enthousiasme. Zo geef je de mensen zin. Je kan ook scoren met een verhaal over je bonen, maar let op: klanten zijn tegenwoordig erg goed op de hoogte van wat een goede koffie precies is.”

Ken je koffiemachine

Peter: “Gebrek aan kunde zorgt voor onzekerheid, waardoor je al sneller opkijkt tegen de koffieshift. Bonen, maalder, kuiswerk: een goede koffie bestaat uit heel wat puzzelstukken. Maar omdat het er zo veel zijn, wordt het al snel heel complex. Daarom komt Horeca Forma ter plaatse om uit te leggen hoe jouw specifieke koffiemachine werkt. Zo leer je elk puzzelstuk kennen en krijg je controle over het proces. En dus ook plezier.”

Checklist voor een vlotte koffieshift

  • Vul de koffiebonen of -pads aan
  • Zorg ervoor dat de thee, de melk en de suiker(potjes) zijn aangevuld.
  • Zorg voor voldoende koffietassen, theetassen, onderbordjes en lepels.
  • Snij verse ingrediënten zoals munt of gember op voorhand.
  • Verdeel de taken: wie neemt de bestelling op en wie bereidt de koffie of thee?
  • Vergeet niet koffie en thee in de kassa in te geven.

Een lekkere kop, da's meer dan een simpele druk op de knop

Volg eens een gratis opleiding bij koffiespecialist Peter Hernou. Je start met de basis in Barista level 1.

 

Tags:

  • Horecatips en inspiratie