Mocktail mislukt? Dit zijn mogelijke oorzaken.

De mocktailrevolutie is in volle gang! Logisch, want mocktails zijn niet zo moeilijk om te maken en de vraag naar alcoholvrij blijft toenemen. Maar er zijn kwaliteitsverschillen. Van waterig tot flauw of 0,0 creativiteit. Onze drankenexpert en -trainer Dave vertelt waarom mocktails wel eens mislukken.
Woensdag 28 June 2023
Auteur: Horeca Forma i.s.m. Dave Aertgeerts

Oorzaak 1: imitatie van de cocktail zonder meer

Eén ding is zeker, de markt van alcoholvrije sterke dranken heeft nog een lange weg te gaan. De gin, whisky, rum,... dus gewoon vervangen door alcoholvrije gin, whisky, rum, ...? Zo simpel is het echt niet. De 0,0% alternatieven missen de krachtige, complexe smaak die zo eigen is aan alcohol. Het is zeker leuk om te experimenteren met alcoholvrije versies, zolang je niet enkel ruikt maar ook proeft. Je zal snel merken dat de smaak van de mocktail niet in balans is en dat je best een vleugje kruidigheid toevoegt. Werk bijvoorbeeld met een (homemade) kruidige suikersiroop of krachtige bouillon van gember, citroenschil en chili.

Oorzaak 2: de smaken zijn niet in balans

Bij een geslaagde mocktail zijn de smaken in evenwicht. De basis voor een goede smaakbalans is een combinatie van zoet, zuur en bitter/kruidig. Dat zie je bijvoorbeeld in volgend mocktailrecept van onze drankentrainer Dave Aertgeerts:

Voorbeeldrecept Rosemary & Grapefruit Spritzer

  • Doe volgende ingrediënten in een voorgekoelde highball: 3 cl pompelmoessap (bittere, florale toets), 3 cl limoensap (frisse, zure toets) en 3 cl chili- en rozemarijnsiroop (zoete, kruidige toets)
  • Roer zachtjes om met een barlepel zodat de smaken goed mengen
  • Vul het glas met ijsblokken
  • Vul het glas op met 10 cl ginger beer (voor een krachtige toets)
  • Werk af met 2 kleine takjes rozemarijn, gekonfijte gember op een prikkertje en een schijfje limoen

Experimenteer zeker met andere ingrediënten, maar met dezelfde smaaktoetsen. Enkele verrassend smakelijke koppels: mango + munt, aardbei + vlierbloesem, aardbei + balsamico, passievrucht + falernum, duindoorn (superfood uit de Belgische kuststreek) + kardemom. Net zoals bij koken, geldt ook hier: proeven!

Oorzaak 3: de mocktail is waterig

Mocktails hebben ijs nodig, maar als het ijs te snel en te veel smelt, kan het smeltwater de smaken uit balans brengen. Ijs is een essentieel ingrediënt dat je slim moet inzetten.

Onthoud:

  • Ijsblokken of -ballen smelten trager dan crushed ice. Zeker bij warm weer is crushed ice meestal niet zo'n goed idee.
  • Doe genoeg ijs in het glas. Wees niet te zuinig met ijs. Als je meer ijsblokken gebruikt, dan houden die elkaar koud waardoor ze minder snel smelten. Er wordt aangeraden om minimum 125 gram ijsblokken te gebruiken per glas. 
  • Ijs rechtstreeks uit de vriezer smelt trager dan ijs uit de ijsblokmachine. Een vriezer houdt ijsblokken en ijsballen namelijk extreem koud (tot +/- 18°C), wat bij een ijsblokmachine niet het geval is. 
  • Shake je mocktail niet te lang: stop meteen met shaken zodra er condens verschijnt op de shaker. 

Creatievelingen lossen dit probleem op door water achterwege te laten en ijsballen te maken met ingrediënten uit de mocktails. 

Oorzaak 4: de garnering klopt niet

Culinair genieten doe je niet alleen met je smaakpapillen, het oog wil ook wat. De afwerking is dus de kers op de taart. Hier is het van uiterst belang dat de garnering past bij de smaak van de mocktail. Speel dus best op safe en kies voor een afwerking met ingrediënten die al in je mocktail zitten. Ben je eerder een waaghals en wil je experimenteren? Onthoud hier ook de gulden regel: proef²!

Als je rekening houdt met de vier opgesomde aandachtspunten, ben je goed op weg om van je volgende mocktail een bestseller te maken. Cheers! 

Tags:

  • Horecatips en inspiratie