Opleidingsproject Hospitality Heroes helpt anderstalige nieuwkomers aan een horecajob

De horeca verwelkomt 46 anderstalige nieuwkomers, want het werkgerichte opleidingsproject Hospitality Heroes is succesvol afgerond in Gent en Antwerpen. Ruim 70% van de kersverse afwassers, keukenmedewerkers, zaalmedewerkers en kamerdienstmedewerkers heeft nu al een contract op zak. En dat zal alleen nog maar toenemen.
Maandag 27 June 2022

In de zoektocht naar horecapersoneel is het belangrijk om nieuwe wegen in te slaan. Om ook te kijken naar werkwillige mensen die moeilijker te bereiken zijn. Die extra opleiding en begeleiding nodig hebben, maar daarom niet minder gemotiveerd zijn. Op initiatief van Horeca Forma werd het werkgerichte opleidingsproject Hospitality Heroes opgestart waarbij o.a. anderstalige nieuwkomers een korte maar intense horecaopleiding volgden. Een aanpak die werkt. Het project bewijst dat specifieke opleidingen gericht op anderstalige nieuwkomers, vluchtelingen en asielzoekers kunnen leiden tot duurzame tewerkstelling. 

Van werkloos naar werkzeker

Op 27 juni 2022, ontvingen 32 anderstalige nieuwkomers in Antwerpen hun certificaat als afwasser, medewerker die hotelkamers opruimt en schoonmaakt, keuken- of zaalmedewerker. In Gent was het project iets kleinschaliger, met 14 afgestudeerden. Ruim 70% heeft al een job in de horeca, de anderen worden op dit moment begeleid om zo snel mogelijk in de sector aan het werk te gaan. Daarmee toont de horecasector zich als voorbeeld voor het aantrekken, opleiden en tewerkstellen van inactieven.

Het project Hospitality Heroes toont aan dat inzetten op inactieven succesvol kan zijn als men samenwerkt met de juiste partners: de stad, VDAB en de sector. Het wegnemen van drempels zoals taal is cruciaal. Zo werd de opleiding voor zaalmedewerkers bijvoorbeeld in het Engels georganiseerd, met Nederlandstalige ondersteuning.

Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma

4 opleidingen op maat

Voor vier beroepen werden opleidingstrajecten op maat uitgewerkt. Om geschikte kandidaten te vinden, kregen geïnteresseerde nieuwkomers de kans om via korte workshops op locatie bij Hampton by Hilton te proeven van de verschillende jobs: afwasser, medewerker die hotelkamers opruimt en schoonmaakt en keuken- of zaalmedewerker (bekijk hieronder de aftermovie van deze dag). Uiteindelijk volgden 87 geïnteresseerden de verschillende workhops.

Na een intakegesprek mochten meer dan 30 kandidaten starten in de verschillende opleidingstrajecten. Ze kregen een geïntegreerd leer- en begeleidingstraject. In het traject lag de focus op vaktechnische competenties, Nederlands en algemene competenties die gevraagd worden op de werkvloer. Aansluitend volgde een stage bij een van de 32 Antwerpse horecabedrijven die meewerkten aan dit project.

HospitalityHeroes

De Hospitality Heroes poseren trots! Hier samen met de Antwerpse schepenen Erica Callewaert en Tom Meeuws, onze directeur Robin Vanderelst, de prov. directeur VDAB Björn Cuyt en CEO van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwe.

In beeld