Doorgroeien dankzij een EVC-traject: Sofie getuigt
EVC staat voor "Elders of Eigen Verworven Competenties" en is een initiatief van de Vlaamse Overheid. Een EVC-traject is bedoeld voor mensen die over de jaren heen een uitgebreide horeca-ervaring hebben opgebouwd, maar geen formeel horecadiploma hebben. Met deze test kan je bewijzen dat je beschikt over de nodige competenties om je bestaande job of een ander horecaberoep uit te oefenen of om vrijstellingen te krijgen voor een opleiding die je wil volgen. Slaag je? Dan ontvang je een kwalificatiebewijs dat officieel erkend is door de Vlaamse overheid.
Wij spraken met Sofie, die het traject doorliep om hulpkok te worden, en met Carlo, de assessor die haar vaardigheden beoordeelde. Carlo legt uit: “Heb je jarenlang in een keuken gewerkt, maar ontbreekt het diploma? Het EVC-traject geeft je de kans om een (deel)certificaat te behalen en daarmee te bewijzen dat je een bepaald niveau aankan.” Het EVC-traject bestaat uit een grondige toetsing van je vaardigheden door middel van een intakegesprek en praktijkproef. Je kan het traject afleggen voor de functies keukenmedewerker, medewerker fastfood, hulpkok, kok, hulpkelner en kelner.
Heb je jarenlang in een keuken gewerkt, maar ontbreekt het diploma? Het EVC-traject geeft je de kans om een (deel)certificaat te behalen en daarmee te bewijzen dat je een bepaald niveau aankan.
Carlo, assessor bij CVO De Verdieping in Heusden-Zolder
Meer informatie nodig?
Ontdek meer over de praktische kant van het EVC-traject.
Sofie: "Na de EVC-test wist ik waar ik stond"
Sofie, welke ervaring heb je in de horeca en waar wil je naartoe?
Sofie: “Ik werk al achttien jaar in een grootkeuken en droom ervan om officieel hulpkok te worden. Ik ben begonnen aan de afwas, doorgegroeid naar keukenmedewerker en wil nu de volgende stap zetten."
Legde je daarom de EVC-test af?
Sofie: “Ja. Een volledige dagopleiding tot hulpkok was moeilijk te combineren met mijn werk, dus dat was geen optie. Dan botsten mijn leidinggevende en ik op het EVC-traject. Dit leek ons een eerlijke kans om te laten zien wat ik kan en waar ik mezelf nog in kan verbeteren.”
Het traject start met een intakegesprek. Hoe verliep dat?
Sofie: “Voor het intakegesprek moest ik een portfolio maken van mijn dagelijkse werk. Van voorgerechten en hoofdgerechten tot desserts: ik moest uitleggen hoe ik ze bereid en welke technieken ik gebruik. Je wordt ook op veel bevraagd: soorten messen, HACCP-normen, allergenen, keukentermen,... Het was spannend, maar je krijgt een goed beeld van wat je al weet en wat je nog moet bijschaven.”
Nadien legde je de praktijkproef af. Hoe ging dat?
Sofie: “Ik kreeg ‘s ochtends een werkfiche waar alles op uitgelegd stond. Voor de proef startte, mocht ik nog vragen stellen. Tijdens de proef niet meer. Ik moest verschillende gerechtjes maken zoals scampi’s met looksaus, steak béarnaise, een fond trekken,... Béarnaisesaus was voor mij het moeilijkste (lacht). Ik werk in een grootkeuken en maak die saus nooit zelf.”
Wat was het resultaat?
"Ik heb intussen een deelcertificaat behaald, dat betekent dat ik voor enkele onderdelen al voldeed aan de eisen voor hulpkok, op andere onderdelen nog niet. Ik weet nu perfect waar ik sta om mijn droom waar te maken. Dankzij het deelcertificaat kan ik nu in de avondschool een verkort opleidingstraject volgen dat ik wel zou kunnen combineren met mijn werk. Ik moet enkel nog de vakken volgen waarvoor ik niet geslaagd ben. Dat maakt een zeer groot verschil.
3 voordelen van een EVC-traject
We vroegen aan Carlo, trainer en assessor bij CVO in Heusden-Zolder, waarom een EVC-traject zo waardevol is:
-
Na de test weet je waar je staat. Het staat zwart op wit op papier wat je kan. Je behaalt een volledig certificaat of een deelcertificaat.
- Met een volledig certificaat moet je geen opleiding meer volgen om te bewijzen dat je die functie kan en mag uitvoeren.
- Met een deelcertificaat weet je wat je kan en waar je je nog in kan bijscholen. Zo kan je een verkort opleidingstraject in avondschool volgen, want je moet geen les meer volgen voor de delen waar je op slaagde. Daar krijg je vrijstellingen voor.” -
Als je een (deel)certificaat in handen hebt, ben je officieel beroepsbekwaam verklaard, in die zin dat je het op de arbeidsmarkt financieel beter kan doen. Dit is niet bindend, maar je kan meer verdienen als je groeit in functiecategorie.
-
Het behalen van een officieel certificaat staat goed op je cv. Zo kan je toch bewijzen dat je, ook zonder een diploma, over de nodige vaardigheden beschikt.
Het traject is toegankelijk voor iedereen die gemotiveerd is om zijn vaardigheden te laten toetsen. Carlo moedigt iedereen aan om het te overwegen: “Heb je de passie en de kriebels, maar geen diploma? Doe het gewoon! Je krijgt snel resultaat en weet precies wat je kan en waar je kan bijbenen. Dat maakt het EVC-traject zo waardevol.”
Benieuwd of het iets voor jou is?
Ga verder op verkenning en wie weet staat jouw ervaring binnenkort ook zwart-op-wit op papier.