Drankverspilling is zonde! Ontdek dit leuk recept met restjes van spirits.

Wat met spirits die stof staan te vergaren in je bar? Of staan die kletskes alcohol zelfs al in de kelder? Tenzij je een verzamelaar van spirits bent, geven wij de oplossing voor al deze leftovers: een lekkere ‘lost punch’! Er zijn tal van goede reden om met deze alcoholrestjes aan de slag te gaan.
Vrijdag 29 May 2020

Aan de slag met alcoholrestjes: 3 goeie redenen

1. Kassa kassa

Een zelfgemaakte trendy cocktail levert meestal meer op dan een aangekochte frisdrank of een wijntje. Vooral als je dranken gebruikt die al staan stof te vreten, want die zijn hoogstwaarschijnlijk boekhoudkundig al afgeschreven. Laten we de cijfers er even bij halen:

  • 85-90% marge op cocktails
  • 75% marge op frisdranken
  • 65% marge op wijnen

2. Imagoboost

Zelfgemaakte cocktails serveren in je zaak is altijd een goed plan. Het draagt bij tot een trendy imago.

3. Foolproof

Vrees je dat het teveel werk is? Nergens voor nodig. “the lost punch” kan je perfect prebatchen (op voorhand klaarmaken). Hierdoor bespaar je tijd op drukke momenten. De barman, student of flexi moet enkel het drankje nog uitschenken en decoreren. Een extra voordeel van prebatchen: je serveert een cocktail die constant is van smaak.

De lost punch: zo maak je ‘m

Omdat wat storytelling het altijd goed doet... Vanwaar komt de lost punch? Wel, in 1632 tijdens de bouw van de Taj Mahal in India dronken de werkmannen tijdens de pauze wijntjes. Toen de wijn op was, gingen ze creatief aan de slag met alle dranken die ze nog vonden en zo is de punch geboren. Dus wat leren we hier: in een punch mag je dus alle kletskes sterke drank bij elkaar gieten. Punch betekent in het Hindi 5. Die 5 verwijst naar de 5 bouwstenen van deze cocktail: een sterk element, zwak element, zoet element, zuur element én garnituur.

Basisrecept voor 1 liter

  1. Het sterk element: 40cl van kelderrestjes sterke dranken.
  2. Het zwak element: 20cl ananassap en 20cl mango puree. Tip: Alphonso Mango puree (Merk Ponthier) is een mango uit India die minder vezels heeft en kwalitatief beter is dan mango in de supermarkt. 
  3. Het zoet element: 10cl gembersiroop (deze kan je makkelijk zelf maken: 1 liter water, 1 kilo suiker en 5cm gember: hoe langer je deze laten koken, hoe pittiger de smaak)
  4. Het zuur element: 10cl versgeperst citroensap
  5. IJsblokjes en garnituur naar hartenlust

Giet deze prebatch in mooie flessen zodat je de punch stijlvol kan inschenken achter de bar. Voor de ‘perfect serve’ aan de gast:

  • Vul een highball met ijsblokken
  • Vul het glas met de punch
  • Werk af met je gekozen garnituur

Bewaartijd

Een prebatch -dat is de mix die je vooraf hebt klaargemaakt in grote hoeveelheid- met een alcoholpercentage vanaf 18% kan je ongeveer 2 weken bewaren in de koeling. Voeg daar een mespuntje (per 1 L) vitamine C aan toe en je verdubbelt de houdbaarheidstermijn tot een volledige maand. Vitamine C is helemaal niet duur en verkrijgbaar bij een drogist of apotheker. 

spirits

Details maken het verschil

Houd nog rekening met deze gouden tips en je punch wordt helemaal perfect:

  • Zeef je citroensap via een keukenzeef of om nog perfecter te werken met een kaasdoek. Op deze manier blijft je versgeperst citroensap langer goed.
  • Meet zeker je cocktails af wanneer je ze serveert in een glas. Teveel serveren = minder geld in de kassa
  • Werk af met een bitter, het geeft vaak die extra toets aan een cocktail!

Geef toe, we krijgen toch altijd een goed gevoel als we verspilling tegen gaan. En misschien wel zeker als het over dure alcohol gaat…

Bekijk ook de Facebook Live demo waarin mixoloog Dave Aertgeerts de Lost Punch maakt. En probeer het zelf eens.

Cheers!

Lost punch

Tags:

  • Horecatips en inspiratie