Asperges à la flamande op hun paasbest

Je menukaart subtiel pimpen voor Pasen? Wij denken spontaan aan asperges op Vlaamse wijze en… aan eieren natuurlijk. Chef Piet van Steenbergen pimpt dit klassieke gerecht met "Siberische eitjes". De naam verklapt al iets over de aanpak.
Woensdag 29 maart 2023
Siberisch eitje

Asperges klaarmaken met Siberische eitjes

Asperges als hoofdgerecht voor het paasmenu dit jaar? Je denkt misschien: "Weer zo’n typisch Vlaams gerecht, we willen iets specialer op de kaart zetten." Hier is een idee. Wat hoort ongetwijfeld ook bij Pasen? Eieren! Wat als je deze twee zou combineren? Geef je eigen twist aan dit klassieke gerecht door het bord te dresseren met zachte, zalvige 'Siberische eitjes'. Je ‘asperges van het huis’ zullen je gasten zeker en vast nieuwsgierig maken.

Verrassend eenvoudig

Je bent gewend om eieren te koken, bakken, pocheren,… Altijd komt er een warmtebron aan te pas. Dat is niét het geval bij de Siberische eitjes. 

Zo maak je ze:

  1. Leg enkele rauwe eitjes minimum één dag in de vriezer. Hierin kan je ze, afhankelijk van de temperatuur van je vriezer en de versheid van de eieren, lang bewaren zoals andere voeding.
  2. Ontdooi ze in de koelkast. Dit duurt ongeveer één dag en je kan Siberische eitjes even lang in de koelkast bewaren als gewone rauwe eieren.
  3. Eens de eieren ontdooid zijn, mag je ze pellen. Het eigeel is van textuur veranderd: niet meer vloeibaar, wel zacht en zalvig. Deze textuur verandert niet meer. Gooi het eiwit trouwens niet weg. Dit is nog steeds vloeibaar. Opkloppen gaat niet meer omdat het eiwit wat verwaterd is, maar dit is wel ideaal om mee te paneren.
  4. Snij het eigeel in stukjes (hoe je zelf wil) en gebruik ze om je bord te dresseren.

Je gerecht wordt extra kleurrijk, het brengt je gasten in de paassfeer en bovendien is het heel lekker. Waar wacht je nog op, let’s kick some ass-paragus ?.

Steak tartaar

Aangenaam verrast door het Siberisch ei? Je kan het ook gebruiken om andere (klassieke) gerechten te pimpen. Denk bijvoorbeeld aan steak tartaar.

Opleidingstip

Door je gerechten te pimpen, op een haalbare manier, onderscheid je jezelf van andere horecazaken. Ook creëert het mogelijkheden om een hogere prijs te vragen. Meer gastronomisch getinte trucjes ontdekken? Dan is de opleiding Gepimpte klassiekers iets voor jou.

Opleiding Gepimpte klassiekers

Tags:

  • Horecatips en inspiratie