6 redenen waarom shrubs een must-have zijn achter de bar

I don’t want no 'shrubs'... Zeker? Want ze zijn een absolute gamechanger voor efficiëntie achter de bar. Het is een techniek om homemade limonades of andere non-alcoholische drankjes te maken. Je bewaart een shrub tot 6 maanden lang en het blijft super vers smaken. En dat allemaal zonder chemische bewaarmiddelen.
Maandag 5 August 2024

Wat zijn shrubs?  

Shrubs zijn een slimme combinatie van (natuurlijk) azijn, kruiden en/of fruit naar keuze en suiker (of een suikervrije variant zoals Zusto). Heel simpel te preppen op het fornuis of met een blender. We geven je alvast een receptje mee als voorbeeld. 

Aardbei en balsamico shrub: 

  • 600 g aardbeien, gesneden 

  • 250 g fijne kristalsuiker 

  • 100 ml frambozenazijn 

  • 20 ml balsamicoazijn 

Blend alle ingrediënten en laat deze rusten in een afgesloten container in de koeling voor 48 uur. Zeef nadien de vaste structuren eruit met een puntzeef. 

Klaar om 6 maanden lang jouw go to basis te zijn voor de lekkerste limo’s! À la minute voeg je enkel nog bruiswater of tonic toe, garneren en... Ready to serve.

 

1. 3x meer rendement dan kant-en-klare frisdrankjes  

De foodcost van zelfgemaakte drankjes met shrubs ligt rond de 10%. Dat is aanzienlijk lager dan de gemiddelde foodcost van 25-35% in horecazaken. Dus drie keer meer rendement dan kant-en-klare frisdranken? Je hoort het goed. Het proberen waard, toch? Bovendien betalen je gasten met plezier meer voor een verfrissende, zelfgemaakte limonade dan voor een cola of sprite.

 

2. Natuurlijke bewaarmethode 

Azijn fungeert als natuurlijk bewaarmiddel. Een groot voordeel want je kan shrubs tot 6 maanden lang gekoeld bewaren zonder enig chemisch bewaarmiddel te gebruiken. Prik er een rustig moment uit om verschillende shrubs te batchen en je tovert heel het seizoen je homemade drankjes in een mum van tijd op tafel.

 

3. Overschot aan fruit en kruiden? Verwerk ze in een shrub 

Heb je te veel fruit of kruiden over? Maak er een shrub van in plaats van de ingrediënten weg te gooien. Het resultaat? Een kleinere afvalberg én een nieuwe homemade limonade van de maand. Twee vliegen in één klap.

 

4. Vers van de pers 6 maanden lang 

Ben je nog wat sceptisch omdat je denkt dat die typische azijnsmaak zal overheersen? Fout gedacht! Azijn absorbeert de smaak van kruiden en fruit goed en geeft je drankje juist een hele frisse smaak, ook al is de shrub al een paar maanden oud. En door de combinatie met suiker of Zusto, creëer je met een shrub de perfecte sweet and sour balans.

 

5. Multifunctioneel: van de bar tot in de keuken 

Shrubs zijn multi-inzetbaar. Vervang kant-en-klare vinaigrettes en olies uit de winkel. Werk je zomerse salade af met shrubs. De aardbei balsamico shrub op een salade met burrata of mozzarella? Daar beginnen we spontaan van te watertanden.

 

6. Gezond alternatief voor suikerhoudende frisdranken 

Kan je drankenkaart een gezond alternatief gebruiken? Vervang de suiker in je shrub door een suikervrije variant, zoals Zusto. Je zelfgemaakte, suikervrije limonade zal zeker en vast in de smaak vallen bij gezonde 'foodies' en mensen met diabetes. En bijgevolg je zaak ook 😉.

 

We do want shrubs! Van de gezondheid van je gasten tot de omzet van je zaak. Allerlei voordelen waardoor je deze techniek echt niet links kan laten liggen.

Meer leren over shrubs en hoe je het verschil maakt met homemade limonades?

Volg onze opleiding 'Scoren met zelfgemaakte limonades'

Opleidingsdata en locaties