Food

Variëren met texturen en structuren in je gerecht: voor beginners

De smaken op je bord zijn één ding. De texturen een ander. Die voel je, zie je, en proef je. Ze maken de smaakbeleving compleet. Tijdens deze innovatieve opleiding verwerk je texturen in je gerechten met gekende maar ook minder bekende producten en cruciale (basis)technieken. Nadien kan je eindeloos variëren.

2-daagse training Basis

Horeca Forma is de officiële vormingsorganisatie voor de horecasector Paritair Comité 302. Ons gratis aanbod is enkel bedoeld voor:

  • Horecawerknemers in het Paritair Comité 302 (vaste werknemers (deeltijds en voltijds) en extra's)
  • Werkzoekenden die in het voorbije jaar gewerkt hebben in de horecasector (PC 302)
  • Horecawerkgevers (PC 302) met personeel dat opleidingen volgt bij Horeca Forma

Per opleiding kunnen de toelatingsvoorwaarden lichtjes afwijken. Inschrijvingen van zaakvoerders zonder RSZ, particulieren, jobstudenten, flexi's, vrijwilligers,... worden geweigerd.

Over deze opleiding

Hoe creëer je texturen op je bord? “Met maïzena en gelatine.” Juist, maar de gastronomie en patisserie doen het al enkele jaren met meer dan dat. Veel meer. Met producten zoals agar, xantana en lecithine. En technieken om vloeistof in te kapselen of vocht te onttrekken van natuurlijke producten. Nieuw voor jou? Of is het gigantische aanbod je te veel? Onze expert Piet Vansteenbergen maakt de weg vrij. Totdat je zelf met boterzachte crèmes en krokante crumbles je gasten in de watten legt.

Wat ga je leren?

Deze opleiding bestaat uit twee dagen

Op dag 1 krijg je de nodige portie theorie mee:

  • Je leert vijf categorieën aan producten kennen: producten voor sferificatie, geleermiddelen, emulgatoren, verdikkingsmiddelen en surprise.
  • De trainer overloopt elke categorie: wat is het verschil met de klassiekers? Wat zijn de valkuilen en voordelen? Vormen ze een goed alternatief voor veganisten en mensen met allergieën?
  • Daarna toont hij enkele technieken: warmte toevoegen, de zuurtegraad aanpassen … Zo word je klaargestoomd voor dag twee.

Op dag 2 bepaal je zelf het menu. Je gaat aan de slag met producten en technieken die interessant zijn voor jouw zaak. Met een coachende specialist aan de zijlijn ontdek je welke texturen je gerechten helemaal af maken. Al doende leer je het meest.

Vervolgopleiding:

We leerden om op een eenvoudige manier iets speciaals op een bord te toveren. Een vb: klassieke garnaalkroketjes serveren wij nu met een stukje kroepoek en een gel van limoen. Een plezier om te zien en de combinatie van het krokante en het smeuïge werkt heel goed.

Dennis, chef Bistro Poulidor (Kapellen)

Trainer

Piet Van Steenbergen. Meer trainingen met chef Piet

Agenda

Variëren met texturen en structuren in je gerecht: voor beginners

  • dinsdag 8 oktober 2024 - 10:00 - 16:00

  • dinsdag 15 oktober 2024 - 10:00 - 16:00
Lubbeek

Craywinckelhof, Staatsbaan 263, 3210, Lubbeek

(Google Maps)

Gratis parking. Bus 370 of 374 van Leuven station tot halte Lubbeek Schubbeek.

Deze opleiding liever in het bedrijf?

Vanaf 8 deelnemers komt de trainer naar jou toe.

Bedrijfsopleiding aanvragen
Prijs
Gratis deelname
Voorbeeldtraject
1. Variëren met texturen en structuren in je gerecht: voor beginners -> 2. Variëren met texturen en structuren in je gerecht: voor gevorderden
Goed om weten

Inschrijven verplicht.

Je krijgt een getuigschrift van Horeca Forma.