Jobstudenten snel inzetbaar maken?

Starten er bij jou binnenkort nieuwe jobstudenten? Het kan frustrerend zijn als het niet loopt zoals je hoopt. Maar hoe was jij bij je eerste horecajob? Onzeker, bang om fouten te maken? Tijd om die bril nog eens op te zetten en drie misverstanden recht te zetten. Want het potentieel is er, maar hoe haal je het eruit?
Dinsdag 29 April 2025

Bron: Kevin Strubbe (Hospitality Creators), gastvrijheidsexpert bij Horeca Forma.

Wie nieuwe jobstudenten (en elke andere beginner) snel inzetbaar wil maken, moet zich natuurlijk in de schoenen van de student durven verplaatsen. Wat gaat er in hun hoofd om, waar lopen ze tegenaan? Laten we daar even op inzoomen. 

"Ze lijken ongemotiveerd" ➡️ Vaak is het onzekerheid of stress

Stil, vaak op hun gsm, weinig initiatief? Dat lijkt misschien desinteresse, maar vaak is het gewoon onzekerheid. Ze willen niets fout doen, durven geen vragen stellen, wachten af. Het spijtige gevolg: jouw vaste kern blijft zich de voeten van onder het lijf lopen.

De oplossing? Investeer in een warme opstart. Een tip is om vóór de eerste werkdag al een kennismakingsmoment & een korte training in te plannen.

  • Moment 1: kennismaking: rondleiding, kennismaking met het team en andere jobstudenten, buddy* aanstellen, menukaart overlopen, vaste afspraken rond pauze, eten, enz.
  • Moment 2: praktische skills aanleren: plateau dragen, borden lopen, tafel inzetten, pint tappen, vaste afspraken tijdens de service, ...

Zo begint je student met meer zelfvertrouwen aan de eerste shift. En jij ontdekt wat de student al kan en nog niét kan.

Wat ook werkt? Een buddy aanduiden als vast aanspreekpunt. Dat hoeft niet de manager of chef te zijn. Een buddy houdt de student gemotiveerd door erkenning te geven tijdens de shift: “Top gedaan vandaag, ook al was het zo druk!”. Maar ook door korte check-ins te plannen na shift 1, na week 1, week 2… Gewoon bij een tas koffie: Wat gaat goed? Wat vond je moeilijk?  Zo voelen studenten zich gezien en gesteund.

"Ze stellen geen vragen, dus ze weten het wel zeker?" ➡️ Nee dus, ook dit duidt op onzekerheid

Veel jobstudenten durven geen vragen te stellen uit schrik om dom over te komen. En dus niét omdat ze alles al snappen.

Door korte trainingsmomenten op voorhand in te plannen, geef je al veel antwoorden mee. Maar ook hier maakt een buddy het verschil:

  • Geef vóór de eerste shift duidelijke antwoorden op vragen die elke student heeft, maar vaak niet durft stellen: Hoe laat mag ik naar huis? Wanneer is het pauze? Wat mag ik eten/drinken tijdens de shift? Waar mag ik roken? Zo weet de student waar die aan toe is, dat werkt geruststellend.
  • En je hoeft niet alleen antwoorden te geven, je kan ook zelf vragen stellen. Bijvoorbeeld tijdens de shift. Niet om te controleren, maar om het leerproces op een luchtige manier te ondersteunen: Wat ligt er op dat bord? Welke ingrediënten zitten in onze huiscocktail? Langs welke kant dien je op?...

"Ik doe het zelf wel, dat gaat sneller" ➡️ Dan blijft dat altijd jouw taak

Alles zelf doen lijkt tijdens de rush het efficiëntst, maar belemmert het leerproces van je jobstudent, of elke andere beginner. Om maar te zwijgen van de ophopende frustratie bij jullie allebei.

Laat los, geef verantwoordelijkheid, stap voor stap. Start met één taak, doe het voor, laat hen proberen, geef feedback. Zet je nieuwe jobstudent niet meteen in de zaal om op te nemen en op te dienen als die de tafelnummers en menukaart nog niet kent. Dat is om misverstanden vragen. Begin bijvoorbeeld achter de bar, geef eenvoudige taken en bouw van daaruit op.

Goed opleiden vraagt wat tijd, maar niet opleiden kost uiteindelijk veel meer: fouten en stress. Dat voelt iedereen: de student, de vaste medewerkers en ja, ook de klant.

Een jobstudent is geen kant-en-klare horecakracht. Maar het potentieel is er, anders had je hem of haar niet aangenomen.

De vraag is dus niet: kunnen ze het al? De vraag is: hoe help jij hen om het te kunnen?  Met realistische verwachtingen en de juiste begeleiding komt het deze zomer absoluut goed.

Zelf op opleiding?

Instructies geven, coachen, bijsturen, feedback geven, ... doe het maar eens, bovenop je dagdagelijkse taken. Wil je hierin groeien? Dan is de Leermeesteropleiding iets voor jou.  

Of wil je investeren in een fijne werksfeer waardoor nieuwe medewerkers zich welkom voelen? Onder het motto happy employee, happy guest ga je daar dieper op in tijdens de opleiding Gastvrijheid, meer dan een glimlach.

Tags:

  • Horecatips en inspiratie