Vraag het aan: Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma
In de lente van 2022 was Robin Vanderelst, directeur van Horeca Forma, te gast bij Sabine Goethals van de podcast Satellite Gourmet. Wat volgt is een boeiend gesprek over het horecaonderwijs, het vakmanschap in de keuken en in de bediening, de kracht van bijscholing, en nog veel meer. Luister mee!
- Vanaf 06 min: "In hotelopleidingen leren leerlingen attitudes aan die door allerlei sectoren en bedrijven gegeerd zijn. Het zijn heel goede en brede basisopleidingen."
- Vanaf 10 min: "Het beroep van kelner is sterk geëvolueerd. Heel het verhaal van storytelling en beleving is erbij gekomen, en wat er nog moet bijkomen: een goede kelner moet ook een goede verkoper zijn. Gastvriendelijkheid en verkopen, het kan en moet hand in hand gaan."
- Vanaf 11min45: Wat is en doet Horeca Forma?
- Vanaf 13min40: "Een horecazaak is uiteindelijk een onderneming die gerund moet worden als een onderneming, anders kan je je passie op de lange termijn niet blijven uitvoeren."
- Vanaf 21min30: "Onderzoek toont aan dat opleidingskansen één van de belangrijkste motivatoren zijn om bij een werkgever te blijven."
Je kan blijven stilstaan en vloeken op hetgeen waar je eigenlijk geen impact op hebt, maar dan zet je geen stap verder. Je moet als organisatie ervoor zorgen dat je adaptief bent, dat je mensen en jijzelf flexibel kunnen omgaan met een veranderende realiteit. En dan kan je relevant blijven. Dat vind ik ook als directeur van Horeca Forma cruciaal.
Robin Vanderelst
- Vanaf 30min45: Wat is nu het verschil tussen Horeca Forma en Horeca Vlaanderen?
- Vanaf 35min45: "Er is al veel jaren een intense samenwerking met de 32 voltijdse hotel- en grootkeukenscholen".
- Vanaf 41min: "Ik denk dat we als maatschappij moeten stoppen met in clichés te praten: 'dé horecasector is hard werken, dé horecasector is weekendwerk.' Dat klopt niet meer. Ik merk trouwens dat er veel werkgevers heel bewust bezig zijn om het werk en leven voor hun personeel aangenaam te maken. De clichés die we altijd horen, dat is echt een verouderd beeld."
- Vanaf 48 min: "We moeten jongeren meer duidelijkheid bieden over verloning. Ik merk dat koks, sommeliers, maîtres,... die ervaring hebben en heel goed zijn, echt wel goed verloond worden. En je kan echt doorgroeien in onze sector."