Sectoraal attest Ondernemerschap in het horecaonderwijs
Het project Ondernemerschap van Horeca Forma moet zevendejaarsleerlingen van de hotelschool beter voorbereiden op hun grote droom: ooit een eigen horecazaak starten.
Maandag 23 juni werden de allereerste sectorale attesten Ondernemerschap uitgereikt aan 64 leerlingen van Ter Groene Poorte (Brugge) & Hotelschool Hasselt. Wij hebben niet alleen het attest ontwikkeld maar ook het ondersteunend lesmateriaal en het examen. Ook nemen we het voortouw om dit te verankeren in het onderwijs.

64 studenten uit de zevende leerjaren van Ter Groene Poorte en Hotelschool Hasselt hebben succesvol het examen afgelegd en behaalden het sectoraal attest. Een bonus voor wie droomt van een eigen horecazaak of wil doorgroeien naar leidinggevende functies in de horeca.
Robin, directeur Horeca Forma: "De horecasector is de sector van de kansen. Maar die laagdrempeligheid doet ons soms vergeten hoe waardevol een goeie vooropleiding is. De hotelschool is in de eerste plaats de plek waar jongeren het vak leren. Nu wordt het ook weer de plek waar ze veilig ontdekken wat ondernemen inhoudt."
Het project tilt de specialisatiejaren naar een hoger niveau en breidt volgend schooljaar uit naar minstens 17 andere horecascholen. Het wordt ingericht in de specialisatiejaren kok, grootkeukenkok, sommelier, hotelreceptionist, chef de partie en barman. De lesonderwerpen? Financieel beheer, kostprijsberekening, vergunningen, personeelsbeleid, marketing en meer.

Topondernemer Inge Waeles (Boury***) wordt het gezicht van het project:
“Ondernemen is altijd een sprong in het diepe, je weet nooit echt wat je onderweg zal tegenkomen. Maar ik wil dat jonge mensen kunnen springen met meer vertrouwen. Dat ze weten wat hen te wachten staat i.p.v. kopje onder te gaan. Dankzij dit nieuw project krijgen jongeren al op school een idee van de taken, keuzes en vele verantwoordelijkheden die bij een eigen zaak komen kijken. Daarom twijfelde ik geen seconde toen Horeca Forma me vroeg als ambassadeur. Ik weet uit ervaring hoeveel je nog moet leren als je start. Hoe meer je op school al meekrijgt, hoe beter.”