Herkenbare opmerkingen uit 2020

In 2020 kreeg de horecasector heel wat slecht nieuws te verwerken. Op zo’n momenten doet de steun van vrienden, familie en gasten veel deugd. Maar er zijn ook opmerkingen en goede raad die we met z’n allen intussen moe zijn gehoord. Wij vroegen eens rond.
Donderdag 7 January 2021

... die horecamensen in 2021 liever niet meer horen

“Hoe gaat het? Kan je het volhouden?” 

Dominique, kok/eigenaar:

"Ik waardeer het medeleven van de mensen maar ben het ook moe gehoord. Ik zou vooral willen dat iedereen zich maar snel aan de regels houdt, zodat de horeca snel kan opengaan."

“Overheidssteun krijgen en afhaal mogen organiseren. Jullie worden vast rijk zo.” 

Ivo, barista:

"Dat geldt misschien voor een heel kleine minderheid. Er zijn zoveel vaste kosten die blijven doorlopen tijdens de lockdown, waardoor het niet rendabel is."

“Je krijgt nu geld zonder er iets voor te moeten doen.” 

Heidi, zaakvoerder café:

"Het was een verplichting onze zaak te moeten sluiten, eigenlijk willen wij gewoon werken."

“Blij dat ik eens thuis kan zijn” 

Lisette, uitbaatster brasserie:

"Als werkende mensen dat nu tegen mij zeggen, dan pikt dat. Ik zit al zó lang thuis, ik ga blij zijn als de horeca weer open is en ik weer kan werken…"

“Ben je ook eens thuis met de feestdagen” 

Hans, chef-kok

"Heel tof, thuis met de feestdagen, maar je kan amper iets doen... Dus sta ik toch nog achter het fornuis, uiteraard wel voor men eigen gezin."  

“Chance dat jullie nog take away hebben hé” 

Koen, eigenaar brasserie:

"Ik doe 1 avond in de week een ribbetjes drive-in. Gewoon om mijn team en onze klanten nog eens te ontmoeten en mezelf niet volledig aan de zetel te kluisteren. Mochten die enkele uren per week onze vaste kosten dekken, zou dat een mirakel zijn. Ik vind het niet leuk dat ik mijn eten in bakjes moet serveren."

Martijn, chef-kok:

"Dat klopt ergens wel, maar ik krijg het gevoel dat ik meer bezig ben met verpakken dan met koken. Daar word ik niet gelukkig van. Het is ook echt niet evident om de gerechten kwaliteitsvol en smaakvol tot bij de klant te krijgen. Ik zou graag terug mijn borden dresseren en warm opdienen aan tafel."

“Constant met dat masker werken, dat moet wel vervelend zijn hé” 

Veerle, hotelreceptioniste:

"Ik heb er geen probleem mee om zoiets kleins te doen als dit betekent dat ik kan blijven werken. Mijn werkgever heeft heel comfortabele maskers voorzien waardoor ik dit nauwelijks merkte na enige tijd." 

“Gelukkig krijg je een uitkering en je moet er niets voor doen” 

Wim, kok:

"Dit is een irritante opmerking als je je job graag doet."

“Geniet van je vrije tijd” 

Stijn, kok:

"In normale omstandigheden heb ik weinig tijd om leuke dingen te doen zoals uitstapjes, bezoek aan pretparken etc... dus dat zou inderdaad leuk zijn, maar … ook dat kan nu niet."

Patrick, kok:

"Mensen zeggen mij vaak te genieten van mijn vrije tijd, maar voor mij voelt dit leven als een gevangenisstraf zonder tralies."

Het was een onwezenlijk jaar, zeker voor de horeca. En wat 2021 precies zal brengen, weet niemand. Maar hopelijk horen we vooral complimentjes zoals ‘het was superlekker’ of ‘we hadden een topavond’. Want daar wordt een horecaprofessional ontzettend blij van!