GoodHabitz, voor de sector én voor het secundair horecaonderwijs

Horeca Forma rolt een grootschalig e-learningproject uit naar de horecasector, maar óók naar het voltijds secundair horecaonderwijs. Zo willen we de scholen ondersteunen in afstandsonderwijs en bijdragen aan een oplossing over het lerarentekort. Lees meer over onze samenwerking met GoodHabitz.
Woensdag 27 September 2023

Vanaf dit schooljaar krijgen meer dan 500 leerlingen uit de Vlaamse hotelscholen toegang tot het e-learningplatform GoodHabitz, goed voor 100 online opleidingen over communicatie, talen, leiderschap, etc. Horeca Forma draagt zo, samen met haar sociale partners, bij aan een oplossing voor het lerarentekort en geeft invulling aan het afstandsonderwijs.

Horeca Forma zet al jaren in op vorming en professionalisering van (toekomstige) werknemers in de horecasector. Dit najaar lanceren we een samenwerking met GoodHabitz, Europa’s snelst groeiende aanbieder in online leren. GoodHabitz wordt niet alleen gratis ter beschikking gesteld van horecabedrijven, maar ook van het voltijds secundair horecaonderwijs. De beslissing kadert in het zogenaamde Horecaconvenant, een samenwerkingsakkoord tussen de sector, de onderwijsverstrekkers en de Minister van Onderwijs. Het initiatief wordt positief onthaald en ondersteund door de betrokkenen. En door de schooldirecties, die het platform konden ontdekken tijdens de jaarlijkse "Dag van het Horecaconvenant".

Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma: "We hebben reeds 25 jaar een intensieve samenwerking met de Vlaamse hotelscholen waarbij we hen ondersteunen met opleidingen en didactisch materiaal. In onze gesprekken merken we toenemende bezorgdheden omtrent het lerarentekort. Aan de andere kant vragen de horecabedrijven steeds meer competenties rond leiderschap, communicatie, etc. Thema’s die in het onderwijs traditiegetrouw iets minder aan bod komen. En zo was de puzzel snel gelegd: GoodHabitz maakt deze onderwerpen toegankelijker voor de leerlingen. Dit kan een goede praktijk zijn voor het ganse secundair onderwijs.”

Bij GoodHabitz zijn ze verheugd om de opleidingspartner te zijn voor dit vooruitstrevende initiatief dat horecastudenten voorziet van een online leertraject dat complementair is aan het traditionele klassikale onderwijs. “Onze samenwerking markeert een significante stap in de versterking van de vaardigheden van deze studenten, waardoor ze een belangrijk voordeel behalen in een dynamische en competitieve arbeidsmarkt.”

Vanuit de begeleidingscommissie klinkt het: “GoodHabitz is een uitdagend leermiddel dat, naast het bestaande didactisch materiaal, leerlingen en leraren nog meer kan ondersteunen in het actualiseren van het curriculum. De e-learningmodules nodigen uit tot verdieping en laten toe lessen op maat van de leerling te organiseren. Zo werken we aan modern horecaonderwijs.”

Vanaf 1/10/2023 kunnen alle 34 voltijdse hotelscholen GoodHabitz activeren voor hun leerlingen van de 3e graad. Horeca Forma is er al langer van overtuigd dat digitale leervormen een troef zijn om leerlingen voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Levenslang leren en digitale competenties worden namelijk steeds belangrijker om aan de snel veranderende competentienoden en arbeidsmarktkrapte te voldoen. Eerder al werd de website www.mise-en-klas.be uitgerold met didactisch materiaal rond rendabel ondernemen, voedselveiligheid, inclusieve hospitality en andere actuele onderwerpen in de horecasector. GoodHabitz is nu de absolute kers op de taart.

Koen Van Helden namens POV: “In het kader van de digitalisering past dit volledig in het traject dat de scholen al zijn gestart. De hotelscholen binnen POV digitaliseren momenteel  hun cursusmateriaal. ‘GoodHabitz’ en ‘mise-en-klas.be’ zijn een perfecte aanvulling in deze digitalisering. Het geeft de leerlingen ook de mogelijkheid om zich verder te professionaliseren op eigen tempo en buiten de schooluren.”

Toegang voor de horecasector

Alle informatie over toegang tot GoodHabitz voor de horecasector, lees je hier.

Toegang voor de voltijdse hotel- en grootkeukenscholen

Deze informatie wordt door onze sectorconsulenten verspreid naar de directies van de scholen.

Tags:

  • Opleidingsnieuws