Cordials: een gamechanger voor je cocktails
Even opfrissen: wat zijn cordials?
Cordials zijn niet-alcoholische aromatische zure siropen die je op 1-2-3 zelf maakt. Iedereen die ze één keer gebruikt, is meteen verkocht. Cordials zijn een slimme manier om je voorbereiding nog efficiënter, je cocktails nog consistenter, en je smaken nog gelaagder te maken.
Alles wat je cocktail of mocktail in balans brengt zit in één fles. Gefilterd en helder, stabiel en klaar voor gebruik.
Hoe maak je een cordial?
Een cordial bestaat uit vier elementen:
- water
- suiker
- poederzuur
- een aromaat naar keuze.
Je combineert de ingrediënten op kamertemperatuur, mixt en zeeft alles door een theedoek. Makkelijk toch? Maar: in de eenvoud toont zich het meesterschap, dus experimenteer. Appelzuur, citroenzuur, wijnsteenzuur,... je kan ook melkzuurpoeder gebruiken voor een lactische toets. En ook in de aromaten kan je je volledig laten gaan, zolang het een blad, bloem of zeste is.
"Cordials laten je denken als een chef"
Voor de meeste bartenders zijn cordials een echte gamechanger. En wel hierom:
-
Altijd dezelfde smaak. Je weegt geen zuren en suikersiroop meer apart af tijdens service—je doet dat op voorhand. Resultaat? Eén maat cordial, en je hebt telkens exact dezelfde balans. En dat proef je. Cordials laten je denken als een chef: je proeft, stelt bij... Je creëert lagen die je tijdens de service nooit op hetzelfde niveau zou halen.
-
Dankzij cordials kan iedereen cocktails maken. Eén fles cordial = zuur + zoet + smaak. Dat scheelt handelingen per cocktail en zorgt voor meer rust in de uitvoering. Zeker op drukke momenten. De bartender ontwikkelt de cordials. Maar daarna kan in principe iedereen die cordial maken en vooral gebruiken achter de bar.

Zuur, zoet en smaak in één fles. Cordials zorgen voor diepere smaak, stabiliteit en snelheid tijdens de shift.
DIY: recept basilicum cordial
Een eenvoudig recept om te starten:
- Blend 1000 ml water, 330 gram suiker, 30 gram citroenzuur en 35 gram basilicumbladeren.
- Voeg een mespuntje ascorbinezuur (vitamine C) toe om de knalgroene kleur van het basilicumblad te behouden. Bonus: door de ascorbine blijft de cordial makkelijk 1 maand houdbaar.
- Zeef alles door een theedoek in een fles.
Je hebt nu de perfecte basis voor een Gin Basil Smash.
Of voeg aan 3 cl van deze cordial nog 5 cl vodka n 12 cl gingerbeer toe voor een verrassende Moscow Mule.
Santé!
> Cordials tillen je drankje naar een hoger niveau. Ze zijn niet voor niks de favoriete techniek van topbartender Ran Van Ongevalle. Tijdens zijn opleiding Advanced Mixology kan je ter plaatse experimenteren. De opleiding komt terug vanaf november (inschrijven: vanaf 1 juli!).