3 ideeën voor koude koffies

De zon laat dit jaar wat op zich wachten, maar deze drie ideeën voor koude koffies zullen je gasten zeker appreciëren tijdens de warmere lente- en zomermaanden. Tijd om de zomerkaart uit te breiden dus. Onze inspiratie halen we uit de Horeca Forma-opleiding 'Slow coffee en cold coffee'.
Dinsdag 25 April 2023

Espresso tonic

Dit is een verfrissend drankje dat je gerust bij je mocktails op de kaart kan zetten. De iets bittere smaak gaat perfect samen met een espresso.

Espresso tonic

Hoe maak je espresso tonic?

 1. Maak een espresso in een kannetje en roer hem even door zodat alle smaken gemengd zijn (zuur, zoet en bitter).
 2. Neem een koud wijnglas (of een ander mooi glas naar keuze). Hier giet je 3/4de tonic in.
 3. Voeg de espresso toe boven op de tonic.
 4. Voeg een appelsienschijfje toe voor de afwerking.

 

Tip 1: giet eerst de tonic in het glas en dan pas de espresso. Anders gaat het drankje overmatig schuimen en is de presentatie minder smaakvol.

Tip 2: koffie matcht ook goed met citrusvruchten. Je kan de tonic dus ook vervangen door bijv. appelsiensap.

Filter over ice

Lok de échte koffielovers naar je horecazaak met lekkere, correct gezette filterkoffie. Een warme dag? Ga voor filter over ice: zet warme filterkoffie, serveer deze in een glas vol ijsblokjes en laat de mensen genieten van de verfijnde smaken van je koffie.

Filterkoffie maken met een V60

Hoe zet je filterkoffie die niet te bitter is?

Wanneer je filterkoffie zet, komen volgende smaken in deze volgorde vrij: zuur, zoet, bitter. Hoe trager de koffie doorloopt (fijngemalen koffie), hoe langer de koffie trekt in het water en hoe bitterder de koffie zal zijn. Kies voor een grovere maalgraad als de koffie te lang nodig heeft om door te lopen/te bitter is.

Een standaardrecept voor een V60 (zie foto):

 1. Spoel de papieren filter om lijmresten te verwijderen. Dat is belangrijk want lijm geeft een vieze smaak aan de koffie en je filter zal de olie beter opnemen.
 2. Maal 20 gram koffie met de koffiemolen en doe dit in de papieren filter.
 3. Giet hier 300 gram warm water bij in 5 fasen. Zorg ervoor dat de totale extractietijd niet langer is dan 4 minuten (liefst iets meer dan 2 minuten).
 4. Eens de koffie is doorgelopen, kan je deze bewaren in een koffiekan of als ‘filter over ice’ serveren.

Iced latte

De bekende iced latte mag niet ontbreken op je drankenkaart. Wist je dat de volgorde waarmee je de ingrediënten in het glas schenkt, de uitstraling bepaalt van dit lekker drankje?

iced latte met drie lagen in groot wijnglas

Hoe maak je een mooie iced latte?

Manier 1: een iced latte met drie lagen (foto):

 1. Maak melkschuim met je melkopschuimer en doe dit in een groot, koud glas met ijsblokken. Je melkschuim koelt zo meteen weer af. Gebruik hiervoor volle melk. Hoeveel melk je gebruikt is afhankelijk van de grootte van het glas, maar zorg ervoor dat je glas op het einde mooi gevuld is zoals op de foto.
 2. Voeg ijsblokken toe.
 3. Zet een espresso en giet dit in het glas.

Manier 2: een iced latte zonder laagjes, maar met een mooie overgang:

 1. Zet een espresso en giet dit in een gekoeld glas.
 2. Voeg ijsblokken toe.
 3. Maak koud melkschuim met je melkopschuimer en doe dit in een groot, koud glas. Gebruik hiervoor volle melk.

Opleidingstip

Duik in de wereld van de slow coffee & cold coffee. Ontdek samen met ervaren barista, Sophie Boonen, nog meer cold & iced coffees en oefen hoe je filterkoffie maakt volgens de regels van de kunst.

Opleiding Slow coffee en cold coffee