1,5m afstand: tussen de gasten of tussen de tafels?

Het antwoord is eigenlijk:

  • Als het de zijde is waar gasten zitten (en dus stoelen voorzien zijn) -> tussen de gasten
  • Als het de zijde is waar geen gasten zitten -> tussen de tafels

In feite moet je bij het opstellen van je zaalplan al bepalen waar je stoelen zet en hoeveel. Op die manier zorg je ervoor dat de afstand tussen de gasten altijd 1,5 m bedraagt.

Wat zegt de officiële gids?

De federale overheid verspreidt onderstaande maatregelen in haar gids

"Klanten moeten binnen en buiten de vestiging de afstand van 1,5 meter makkelijk kunnen bewaren (behalve tussen de personen die deel uitmaken van het gezelschap). Die afstandsmaatregel geldt ook voor het terras en het sanitair gedeelte."

"De verplaatsingen van de klanten binnen de inrichting en naar buiten worden zo georganiseerd om elk contact met andere klanten en het personeel in alle omstandigheden tot een minimum te beperken, steeds met respect voor de afstand van 1,5 meter."

Je kent de basisregel in de strijd tegen COVID-19 ondertussen wel: anderhalve meter afstand houden. Die basismaatregel is, zoals verwacht, ook van toepassing op restaurant- en cafébezoeken. De maatregel moet voorkomen dat gasten van één gezelschap te dicht in de buurt komen van een ander gezelschap. Een belangrijke maatregel om de gasten op hun gemak te stellen.

Dit gezegd zijnde, is het een maatregel die veel praktische vragen oproept. Zoals vaak is de theorie makkelijker dan de praktijk.

Interpretatie

  • Behoud anderhalve meter afstand tussen de zitplaatsen van verschillende tafels.

Zo kan de ene tafel zorgeloos genieten zonder besmettingsgevaar door de tafel voor/naast/achter hen.

  • Ook in de doorgang behoud je de anderhalve meter afstand tot de gasten.

Als er gasten met hun rug in de doorgang zitten, dan moet je anderhalve meter tellen van rug tot rug. Zitten er géén gasten met hun rug in de doorgang, dan reken je anderhalve meter tussen de tafels zelf.

1,5 m afstand horeca tafels gasten

In dit geval reken je anderhalve meter van rug tot rug.

1,5 meter afstand tafels horeca

In dit geval (doorgang, geen zitplaatsen), reken je anderhalve meter van tafel tot tafel.

Wat als je geen 1,5m kan garanderen, bv. aan de doorgang richting het toilet?

  • eventueel kan je zitplaatsen weglaten aan die doorgang en dus je capaciteit verder verlagen
  • eventueel kan je daar opteren voor een plexischerm van 1,8 m hoogte
  • eventueel kan je aan de gasten vragen (beter gezegd: opleggen) dat zij een mondmasker dragen telkens wanneer zij naar en van het toilet gaan. Want dat is de logica: kan je de 1,5 meter niet respecteren, dan zijn mondmaskers een alternatief (zoals in het openbaar vervoer of bij de kapper). Let erop dat je daar strikt op toeziet en vooraf vraagt om een mondmasker mee te nemen. Je zou er ook zelf kunnen voorzien.

Je merkt het, het is een afweging (en rekening) die je zal moeten maken.

1,5m moeilijk te bewaken in het sanitair?

  • Afficheer dat er slechts 1 persoon tegelijk het sanitaire gedeelte binnen mag
  • Plak urinoirs af als ze te dicht bij elkaar staan

En dan nu tekenen, hertekenen, ... berekenen en herberekenen om jouw zaak in regel te stellen met de nieuwe norm.