Nu kan ik slaatjes interessanter maken met gepekelde groentjes of kruidenpoeder maken van restgroenten. Door het inmaken van seizoensgroenten kan ik die nu langer bewaren.
Deelnemer
Plant-based koken: pekelen en fermenteren
Pekelen en fermenteren kan je leren. Het is erop of eronder, niets tussenin. Dat zegt vegan topchef Pieter-Jan Lint. In deze professionele opleiding leer je pekelen en fermenteren zoals het hoort. Veilig, gevarieerd en met smaak.
Horeca Forma is de officiële vormingsorganisatie voor de horecasector Paritair Comité 302. Ons gratis aanbod is enkel bedoeld voor:
- Horecawerknemers in het Paritair Comité 302 (vaste werknemers (deeltijds en voltijds) en extra's)
- Werkzoekenden die in het voorbije jaar gewerkt hebben in de horecasector (PC 302)
- Horecawerkgevers (PC 302) met personeel dat opleidingen volgt bij Horeca Forma
Per opleiding kunnen de toelatingsvoorwaarden lichtjes afwijken. Inschrijvingen van zaakvoerders zonder RSZ, particulieren, jobstudenten, flexi's, vrijwilligers,... worden geweigerd.
Over deze opleiding
Oeroude bewaartechnieken, maar vandaag hipper dan ooit. En terecht. Want naast bewaren, breng je met gepekelde en gefermenteerde groenten je gerecht ook op smaak. Met een cream cheese op basis van gefermenteerde noten, bijvoorbeeld. Of een vinaigrette met de jus van gefermenteerde wortels. Ook het trendy kombuchadrankje bereiden we zelf. Zolang je creatief en in een nette omgeving werkt, zijn de opties eindeloos volgens topchef Pieter-Jan Lint. En het beste van alles: je krijgt enkele starterspotten mee naar huis. Het begin van je pekel- en fermentatiekunsten?
Wat leer je?
- Eerst de theorie: Welke types fermentaties bestaan er , hoe start je een fermentatie op? Wat is de zuurtegraad? Maar vooral: hoe ga je veilig aan de slag? Want enkel in een gecontroleerde omgeving heb je het resultaat in eigen handen.
- Je ontdekt de brede toepasbaarheid van de technieken. Zo blijven je producten langer bewaard, maar gaan ze ook een leuke smaakevolutie door. Good to know: vooral melkzuurfermentatie komt aan bod.
- Na de theoretische en praktische basis bouw je zelfzekerheid op. Zekerheid om zelf creatief en veilig te pekelen en fermenteren in je eigen keuken.
Tip: volg ook deze opleidingen om je te verdiepen in de plantaardige keuken:
- Plant-based koken: de basis
- Plant-based koken: gastronomische gerechten
- Plant-based koken: desserten en zoetigheden
Trainer
Pieter-Jan Lint. Meer info en meer trainingen met Pieter-Jan.
Toelatingsvoorwaarden
Bij voorkeur heb je al kennis van Plant-based koken: de basis. Dit is echter niet verplicht.
Agenda
Plant-based koken: pekelen en fermenteren
- dinsdag 17 oktober 2023 - 10:00 - 16:00
Gratis parking aan gebouw. Op 2km wandelen van station Melle.
Plant-based koken: pekelen en fermenteren
- dinsdag 12 december 2023 - 10:00 - 16:00
Gratis parking aan het gebouw. Bereikbaar met het openbaar vervoer (tram).
Plant-based koken: pekelen en fermenteren
- dinsdag 20 februari 2024 - 10:00 - 16:00
Gratis parking op de campus. Busverbinding vanuit Kortrijk station.
Plant-based koken: pekelen en fermenteren
- woensdag 21 februari 2024 - 10:00 - 16:00
Gratis parking aan het gebouw. Bereikbaar met het openbaar vervoer (tram).
Prijs
Gratis deelnameVoorbeeldtraject
- Plant-based koken: de basis
- Plant-based koken: gastronomische gerechten
- Plant-based koken: pekelen en fermenteren
- Plant-based koken: desserten en zoetigheden
- Plant-based koken: gevorderde kooktechnieken
Goed om weten
Inschrijven verplicht.
Je krijgt een getuigschrift van Horeca Forma.