Food

Plant-based koken: pekelen en fermenteren

Pekelen en fermenteren kan je leren. Het is erop of eronder, niets tussenin. Dat zegt vegan topchef Pieter-Jan Lint. In deze professionele opleiding leer je pekelen en fermenteren zoals het hoort. Veilig, gevarieerd en met smaak.

één dag Voor alle niveaus

Onze opleidingen zijn gratis! Maar voor wie?

  • Horecawerknemers in het Paritair Comité 302 (vaste werknemers (deeltijds en voltijds) en extra's)
  • Werkzoekenden die in het voorbije jaar gewerkt hebben in de horecasector (PC 302)
  • Horecawerkgevers (PC 302) met personeel dat opleidingen volgt bij Horeca Forma

Per opleiding kunnen de toelatingsvoorwaarden afwijken.

Over deze opleiding

Ter info: Deze opleiding heette hiervoor 'Pekelen, fermenteren, kiemen en drogen. De opleidingsinhoud is ongewijzigd.

Oeroude bewaartechnieken, maar vandaag hipper dan ooit. En terecht. Want naast bewaren, breng je met gepekelde en gefermenteerde groenten je gerecht ook op smaak. Met een cream cheese op basis van gefermenteerde noten, bijvoorbeeld. Of een vinaigrette met de jus van gefermenteerde wortels. Ook het trendy kombuchadrankje bereiden we zelf. Zolang je creatief en in een nette omgeving werkt, zijn de opties eindeloos volgens topchef Pieter-Jan Lint. En het beste van alles: je krijgt enkele starterspotten mee naar huis. Het begin van je pekel- en fermentatiekunsten?  

Wat leer je?

  • Eerst de theorie: Welke types fermentaties bestaan er , hoe start je een fermentatie op? Wat is de zuurtegraad? Maar vooral: hoe ga je veilig aan de slag? Want enkel in een gecontroleerde omgeving heb je het resultaat in eigen handen.
  • Je ontdekt de brede toepasbaarheid van de technieken. Zo blijven je producten langer bewaard, maar gaan ze ook een leuke smaakevolutie door. Good to know: vooral melkzuurfermentatie komt aan bod.
  • Na de theoretische en praktische basis bouw je zelfzekerheid op. Zekerheid om zelf creatief en veilig te pekelen en fermenteren in je eigen keuken.

Tip: volg ook deze opleidingen om je te verdiepen in de plantaardige keuken:

Trainer

Pieter-Jan Lint. Meer info en meer trainingen met Pieter-Jan.

Toelatingsvoorwaarden

Bij voorkeur heb je al kennis van Plant-based koken: de basis.

Agenda

Plant-based koken: pekelen en fermenteren

  • maandag 27 februari 2023 - 10:00 - 16:00
Merelbeke

Amaranth, Ringvaartstraat 51, 9820, Merelbeke

(Google Maps)

Gratis parking aan gebouw. Op 2km wandelen van station Melle.

Plant-based koken: pekelen en fermenteren

  • dinsdag 21 maart 2023 - 10:00 - 16:00
As

Mardaga, Stationstraat 121, 3665, As

(Google Maps)

Gratis parking vlakbij. Bus n°11 vanuit station Genk.

Inschrijven bijna volzet

Plant-based koken: pekelen en fermenteren

  • maandag 8 mei 2023 - 10:00 - 16:00
Kortrijk

Syntra West - Kortrijk, Doorniksesteenweg 220, 8500, Kortrijk

(Google Maps)

Gratis parking op de campus. Busverbinding vanuit Kortrijk station.

Plant-based koken: pekelen en fermenteren

  • woensdag 31 mei 2023 - 10:00 - 16:00
Antwerpen

Rosval Experience Centre, Joe Englishstraat 54, 2140, Antwerpen

(Google Maps)

Gratis parking gelijkvloers of -1, lift naar +2 en rechts. Bus 20,30,420 of 421 vanuit Antw-Berchem.

Goed om weten

Inschrijven verplicht.

Je krijgt een getuigschrift van Horeca Forma.