Food

Foodarcheoloog feat. Maarten van Essche : Rijkelijk koken met beperkte middelen Nieuw

Hoe minder er voor handen is, hoe creatiever de chef moet zijn. Dat was 500 jaar geleden dagelijkse kost. Het veld was de (bio) supermarkt en het klimaat zwaaide de plak. Kortom, er werd gekookt met de middelen die men had. Vijf eeuwen later, kan onze gastronomie daar nog altijd veel van leren.

Masterclass Special guest lente 2023 Ervaren

Onze opleidingen zijn gratis! Maar voor wie?

 • Horecawerknemers in het Paritair Comité 302 (vaste werknemers (deeltijds en voltijds) en extra's)
 • Werkzoekenden die in het voorbije jaar gewerkt hebben in de horecasector (PC 302)
 • Horecawerkgevers (PC 302) met personeel dat opleidingen volgt bij Horeca Forma

Per opleiding kunnen de toelatingsvoorwaarden afwijken.

Over deze opleiding

Meer doen met minder, dat is pas echte kookkunst. Om jou als chef te inspireren, nodigen we je graag uit voor de exclusieve masterclass met special guests Jeroen Van Vaerenberg ‘De Foodarcheoloog’ & chefkok Maarten Van Essche (Magma).

Dit mag je verwachten:

 • Tijdens een korte wandeling van de Vismarkt in Mechelen naar het restaurant Magma, vertelt Jeroen een uiterst boeiend stukje foodgeschiedenis. 
 • Eens aangekomen bij Magma, ga je de uitdaging aan om zelf te koken zoals toen. Je raadt het al, de nadruk ligt op groenten, fruit, peulvruchten en in beperkte mate vis. De link met allergenenvrije of vegan diëten is snel gelegd!
 • Chef Maarten Van Essche en Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenberg tonen je de culinaire mogelijkheden van oeroude ingrediënten en technieken. Denk aan azijnen en oliën, gedroogde en gezouten vis, nootmelk ipv koemelk, pekelen en fermenteren, indrogen, inleggen en roken (bv. bieten, wortels en aardappelen roken in zand), …
 • Wie goed luistert, doet ook heel wat inspiratie op voor culinaire storytelling bij de gerechten. Na deze masterclass strooi je interessante anekdotes en weetjes in het rond.

Trainer

Voor deze unieke masterclass schakelen wij deze special guests in:

 • Maarten Van Essche is de chef-zaakvoerder van Magma in Mechelen. Hij kookt er puur, lokaal en met groenten in de hoofdrol. Na z'n koksopleiding aan Ter Duinen, deed hij stage bij o.a. het Deense gerenommeerde restaurant Noma. Daarna verfijnde hij zijn vakkennis bij restaurant Pastorale** in Reet. In 2019 opende hij z'n zaak Magma in hometown Mechelen.
 • Foodarcheoloog, ja dat is het beroep –de passie- van Jeroen Van Vaerenbergh. Overal waar hij komt, laat hij historische smaaksensaties na. Wat hij het liefste doet? Experimenteren met smaken en technieken van weleer. En daaruit leren en inspireren voor een heerlijke en tegelijk leefbare toekomst.

Toelatingsvoorwaarden

Interesse? Check dan nog even of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden. Deze masterclass is speciaal voor:

 • Chefs en sous-chefs met de nodige culinaire knowhow, opgedaan in een (recente) koksopleiding of door beroepservaring in (hotel)restaurants;
 • Die werknemer zijn in de horecasector (Paritair Comité 302).*

*Werkgevers behoren niet tot de doelgroep van de masterclass. Maar, als werkgever kan je wél meekomen met je werknemer, op voorwaarde dat je je inschrijft én zelf ook over de nodige voorkennis beschikt. (Altijd onder voorbehoud van beschikbare plaatsen.)

We hanteren het principe ‘first come, first served’ (altijd rekening houdend met bovenstaande toelatingsvoorwaarden). Wacht dus niet te lang met inschrijven.

Agenda

Deze training komt nog terug. Toon alvast je interesse of organiseer deze training bij jou in de zaak.