E-learning academy van Nederland nu gratis beschikbaar in Vlaanderen

De grenzen zijn dan wel gesloten, online ondervinden we daar niets van. Integendeel: vandaag activeren we samen met onze noorderburen een gratis e-learningplatform voor het thuiszittend keuken- en zaalpersoneel in Vlaanderen. En zo zijn er nog meer initiatieven. Lees hier meer.
Woensdag 15 April 2020

1. e-learningplatform

Alle Vlaamse horecamedewerkers die thuis zitten kunnen nu gratis aan de slag met het grootste e-learningplatform voor de horeca in Nederland. Eerder al startte SVH in Nederland met de Stay Home Hospitality Academy. Nu activeren we samen de gratis e-learning academy voor de Vlamingen: de Stay Home Hospitality Academy Vlaanderen.

5 e-learningmodules zijn nu gratis beschikbaar voor Vlaanderen:

 • Branchelicentie keukenmedewerker
 • Branchelicentie Kok
 • Branchelicentie Hulpkelner
 • Branchelicentie Medewerker Fastfood
 • Branchelicentie Maître d’hôtel

Hoe werkt het?

Voor deze e-learning moet je op de website van SVH zijn. Eerst bestel je –gratis!- je branchelicentie(s) op http://www.stayhomehospitalityacademyvlaanderen.nl/. Vervolgens ontvang je de code(s) waarmee je kan registeren op het e-learningplatform www.svhhorecatalent.nl.

Bekijk hier het stappenplan in PDF:

Om de gezondheid van ons allemaal te beschermen, zijn vorige maand drastische maatregelen genomen, ook voor de horeca. Van alle horecamedewerkers zit een groot deel nu thuis. Velen tonen begrip en proberen er het beste van te maken: kennis bijschaven, experimenteren, creatief bezig zijn … hoort erbij. SVH en Horeca Forma Vlaanderen willen dit stimuleren! 

Horeca Forma Vlaanderen en SVH staan achter de horeca. En juist in deze tijd is dat van belang”, aldus Ricardo Eshuis, directeur SVH.“Normaliter is deze content beschikbaar voor SVH-leden, betalende studenten en bedrijven, maar gezien deze uitzonderlijke situatie, stelt SVH samen met Horeca Forma deze licenties beschikbaar voor de heleNederlandstalige bedrijfstak, dus ook in Vlaanderen. Eerder stelde SVH de module trouwens ook al open voor Curaçao.”

“Met deze samenwerking, over de grenzen heen, hopen we alle horecamedewerkers in Vlaanderen in deze moeilijke tijd te ondersteunen”, aldus Robin Vanderelst, directeur van Horeca Forma Vlaanderen.

Meer weten over het e-learningplatform?

Activeer je gratis licenties en verdiep jezelf een maand lang in de interessante e-learningmodules van onze Noorderburen 

Claim jouw gratis licenties

2. Digitale handboeken

MJ Publishing is de uitgever van handboeken voor hotel- en grootkeukenscholen. In deze uitzonderlijke omstandigheden stellen wij samen de digitale versie van dit leermateriaal open voor de sector. Horeca Forma en MJ Publishing nemen de kosten op zich.

Je kan kiezen uit 7 digitale boeken:

 1. Hoe bereid ik vis? De bijbel als het over vis gaat! Wanneer is vis op z’n best? Hoe maak je vis klaar? In dit boek vind je voor 40 vissoorten de beste aankoopperiode volgens het seizoen en de meest geschikte kooktechnieken in duidelijk stap voor stap gerechten.
 2. Hoe bereid ik vlees? Een leesbare bijbel over vlees. Over de effecten van de bereiding op de smaak, sappigheid en malsheid van diverse vleessoorten.
 3. Handboek Opleiding tot Kok. Bekijk hier de korte inhoud.
 4. Hoe werk je in de keuken? Info over versnijdingen, voorbereidingen en basissen, bereidingen, nagerechten, banketten, foodcostberekening en veelgebruikte keukentermen. Bekijk hier de korte inhoud.
 5. Hoe gasten ontvangen in de horeca? Over serveer- en restaurantmateriaal, de mastiek, mise-en-place; het opdekken van een tafel; serveertechnieken; de soorten diensten; de bediening; versnijdings- en fileertechnieken; zaalbereidingen; het aankopen, bewaren en versnijden van kaas; dienst van de wijn; dienst van de koude dranken en bieren; dienst van aperitieven, digestieven en likeuren; gemengde dranken; dienst van warme dranken; vaktermen en restaurantbegrippen. Bekijk hier de korte inhoud.
 6. Wijnen en dranken als basis. Over proeftechnieken, terroir, hoe wordt wijn gemaakt, Europese wijnwetgeving, overzicht van de belangrijkste wijnlanden, wereldwijde druivenvariëteiten. wijnen presenteren en bedienen, niet-alcoholische dranken alcoholische dranken, beheer van de bar, harmonie dranken en gerecht, verantwoord omgaan met alcohol. Bekijk hier de korte inhoud.
 7. Algemene wijnkennis. Bekijk hier de korte inhoud.

Voor wie en hoe aanvragen?

Dit aanbod is beschikbaar vanaf 20 april, en is voorbehouden voor (tijdelijk werkloos) horecapersoneel in het PC 302. Heb je interesse? Mail dan je gegevens (naam, voornaam én je rijksregisternummer) naar hallo@horecaformavlaanderen.be met vermelding van de titel van het handboek. Je kan maximum 2 handboeken pp. aanvragen. Volgende week ontvang je dan een bevestigingsmail en een inlogcode. Je zal het boek dan online kunnen bekijken, op het platform www.knooppunt.net.

Virtual chefs: een inspirerende reeks online (mini)trainingen

Aan het begin van de paasvakantie lanceerden wij ons opleidingsproject 'Virtual Chefs'. Elke dinsdag, donderdag en vrijdag kan je om 14u een aflevering meevolgen. Meestal via Facebook Live en soms via een gratis webinar van Zoom. Bekijk hier de planning voor de komende weken. Aflevering gemist? Herbekijk de opnames op onze Facebookpagina.

corona-online-trainingen-virtual-chefs

Bekijk de planning van Virtual Chefs hier.

4. Horeca Academie van Horeca Vlaanderen

In niet-coronatijden kunnen leden van Horeca Vlaanderen gratis opleiding volgen bij de Horeca Academie. Dat kan nu niet, en dus biedt Horeca Vlaanderen enkele interessante webinars aan. Deze zijn gratis en duren ongeveer 40 minuten. De webinars worden aangekondigd op www.horecavlaanderen.be en op de sociale mediakanalen. Een aanrader voor alle horecaondernemers! 

Deze websites bevatten interessante informatie, tips en tricks voor horecamensen:

(Her)lees gerust ook enkele van onze eigen blogartikelen